Episcopia Slatinei și Romanaților

A fost sfinţit Centrul de Recuperare Activă „Sfânta Maria” din Slatina

  • 28/05/2009

A fost sfinţit Centrul de Recuperare Activă

„Sfânta Maria” din Slatina

Luni – 25 mai, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sebastian – Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi a autorităţilor locale, filiala Olt a Organizaţiei „Trebuie!” a inaugurat Centrul de Recuperare Activă „Sfânta Maria”, situat pe strada Poienii, nr. 32 B, Slatina.

Acest centru a fost finanţat de Fundaţiile Olandeze de Cooperare în Europa Centrală şi de Est, Wilde Ganzen Olanda, NCDO Olanda, Primăria Municipiului Slatina, S.C. ALRO S.A. Slatina etc., valoarea investiţiei fiind de 1.500.000 lei. El are o suprafaţă totală de 5000 mp şi o suprafaţă utilă de 800 mp şi cuprinde: 5 garsoniere, 3 dormitoare, 2 bucătării şi 3 băi, destinate găzduirii copiilor cu probleme şi însoţitorilor acestora. Centrul mai are în dotare şi săli de hidroterapie, masaj, kinetoterapie şi fizioterapie, de care pot beneficia anual, un număr de o sută de copii cu dizabilităţi neuro-motorii împreună cu însoţitorii lor personali.

Slujba de sfinţire a Centrului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, în fruntea unui sobor de preoţi.

„Copiii care sunt din localităţi îndepărtate ale judeţului şi nu au posibilitate de transport vor fi cazaţi aici, în centru, împreună cu însoţitorii lor. Vor face tratament de recuperare, ajutaţi de specialişti în kinentoterapie, hidroterapie, fizioterapie şi chiar logopedie”, a menţionat părintele Marin Bica, directorul executiv al Organizaţiei „Trebuie”, filiala Olt.

Doamna preoteasă Dorina Bica, care s-a ocupat de înfiinţarea Centrului, a explicat că „înfiinţarea şi construcţia centrului a început în urmă cu trei ani. Atunci, doi tineri din Olanda au făcut turul Olanda-România cu bicicleta, pentru a strânge fonduri pentru acesta”.

Unul dintre reprezentanţii fundaţiilor olandeze a povestit cum a ajuns să ajute organizaţia din Slatina: „În urmă cu câţiva ani am venit în Slatina pentru a aduce nişte ajutoare. L-am întâlnit pe părintele Bica, un om deosebit, care se ocupa foarte mult de copiii cu dizabilităţi, şi aşa a început colaborarea noastră”.

Prezent la eveniment, D-l Darius Vâlcov, primarul Municipiului Slatina, le-a amintit celor prezenţi că „investiţia a fost posibilă graţie unor străini, care au înţeles că, dacă instituţiile statului nu ajută, atunci este foarte greu”.

În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Sebastian a îndemnat la o mai activă implicare a Bisericii în planul social, care să vină întru întâmpinarea celor aflaţi în nevoie: „Încă nu am învăţat noi, românii, să ne mobilizăm, trebuie  să vină străinii să ne înveţe ce este acela voluntariat, ce este aceea o campanile de strângere de fonduri, ce este aceea o implicare în soarta copiilor cu handicap. Nu ştiu câtă vreme va mai trebui să treacă ca şi noi, credincioşi de rând sau preoţi mai ales, să putem avea această iniţiativă pe care a avut-o părintele Bica de a face pentru copiii cu handicap un centru social. Până când vom aştepta instituţii străine să vină să ne înveţe ce să facem? Ele cum au învăţat? Pe ele cine le-a învăţat?”

Primii pacienţi vor veni la recuperare cel mai probabil în luna iulie, după ce reprezentaţii oranizaţiei vor încheia contracte cu specialiştii de la Spitalul Judeţean. Specialiştii vor avea grijă să îi înveţe şi pe însoţitorii copiilor cum să continue acasă programul de recuperare.

Prin grija organizaţiei „TREBUIE!”, în Slatina mai există două centre destinate copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice şi psihice.

Înfiinţat în 1997, Centrul de Pedagogie Curativă şi Educaţie Specială „Voinicel”, situat pe strada Banului, nr. 58, oferă programe de recuperare individuală şi de grup în sistem de grădiniţă sau şcoală, iar copiii cu dizabilităţi beneficiază de educaţie specială, kinetoterapie, logopedie şi psihoterapie.

Un alt sprijin este oferit tinerilor şi familiilor acestora  la Centrul de Terapie Ocupaţională „Justin”, unde, pe lângă consiliere familială, educaţie specială, logopedie, kinetoterapie şi psihoterapie, sunt oferite şi servicii de ergoterapie şi terapie ocupaţională, precum şi activităţi de stimulare senzorială.

24 34 45 62 51 81 91 101 111 121 131 141 151 161 171 181 19 11020 211