Episcopia Slatinei și Romanaților

Biserica Parohiei Bărcăneşti I a fost resfinţită

Biserica Parohiei Bărcăneşti I a fost resfinţită

  • 11/06/2013

Duminică, 9 iunie, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit resfinţirea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Bărcăneşti I, com. Vâlcele.

La finalul Sfintei Liturghii, în cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a explicat textul evanghelic care prezintă vindecarea orbului din naştere: „Motivul pentru care omul acesta se născuse orb nu a fost nici vreun păcat personal, nici păcatele părinţilor săi, ci pentru a se slăvi Dumnezeu prin minunea ce s-a săvârşit. Însă, Dumnezeu s-a slăvit doar „în ochii” unora, căci pentru cei care n-au voit să creadă sau „să vadă” pe Cel ce a dăruit lumină orbului − ca şi pentru cei care au pornit o anchetă penibilă, luptând împotriva „luminii dumnezeieşti” ce a inundat fiinţa orbului − „orbirea” lor a rămas netămăduită. Fariseii şi cărturarii cârtitori Îl resping pe Dumnezeu. Ba, mai mult, Îl „anchetează”, în timp ce pe orb încearcă să-l intimideze pentru a-l face să tăgăduiască minunea.

Aşadar, cine vede şi cine este orb în evanghelia de astăzi!?, ar fi o întrebare la care, cred, am şi răspuns deja: orbul „a văzut” pe Iisus, iar fariseii şi cărturarii au rămas anchetându-L şi orchestrând acel oribil „spectacol”, ce i-a dovedit până la urmă pe ei a fi orbi.

Şi, o ultimă întrebare: cine vede şi cine este orb în ziua de astăzi!? Cei care acceptă cu sfinţenie „Adevărul” de veacuri, sau cei care, asemenea „orbilor” din evanghelie, nu mai contenesc căutând fel de fel de faţete ale diferitelor adevăruri şi refuzând „să vadă” şi să cunoască „Adevărul” adevărat!? Căci aceasta fac, din păcate, toţi cei care batjocoresc învăţătura şi valorile noastre creştine, promovând, sub diferite forme de „cultură”, o anticultură şi alimentând un anticreştinism din ce în ce mai orb”.

Pentru efortul depus la restaurarea bisericii, Preasfinţia Sa a acordat Diploma de ctitor  Părintelui Paroh Constantin Florea şi Distincţia de vrednicie D-lui Ing. Alexandru Taifas – Primarul com. Vîlcele, Dlui Constantin Florin – Primarul com. Izvoarele, Dlui Dir. Dumitru Ghidănac, Dlui Dir. Marian Odagiu şi tuturor membrilor Consiliului Parohial.