Episcopia Slatinei și Romanaților

Biserica Parohiei Optăşani a fost resfinţită

Biserica Parohiei Optăşani a fost resfinţită

  • 24/10/2013

Sâmbătă, 19 octombrie, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din satul Optăşani, com. Spineni, hirotonind diacon pe tânărul teolog Stan Mircea şi preot pe diac. Ioan-Romulus Mecu, pe seama Parohiei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Mun. Caracal.

După Sfânta Liturghie, în cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit minunea vindecării fiului lunatic: „Fiecare avem de scos mici demoni din noi, pentru că fiecare gând murdar, fiecare cuvânt urât, fiecare faptă rea, fiecare lucru neîngăduit de Dumnezeu constituie mici demoni care se sălăşluiesc în noi. Şi, iată, Mântuitorul ne arată astăzi cum putem scăpa de aceste rele pentru totdeauna: prin post şi rugăciune.

Postul nu este doar de bucate, ci şi de păcate, căci căderea primilor oameni în rai nu a fost numai mâncare, ci şi neascultare, iar neascultarea de Dumnezeu este călcare a postului. Neînfrânarea şi călcarea poruncilor lui Dumnezeu constituie nepostire, pentru că postul este şi reprimarea dorinţelor noastre neîngăduite. Nu au putut Adam şi Eva în rai să se abţină de la călcarea poruncii şi nu au postit. Nu postim nici noi atunci când nu ne putem înfrâna de la mâncărurile pe care le-am amintit mai sus, dar, mai ales, atunci când nu ne înfrânăm de la păcate, petrecând în neascultare faţă de Dumnezeu. Această dimensiune a postului cred că a fost vizată de Domnul, şi anume că, dincolo de abţinerea de la bucate, este necesară şi abţinerea de la păcate. Acesta este postul cel adevărat!

Ce fel de rugăciune a avut în vedere Hristos astăzi, când le-a atras atenţia ucenicilor că acest soi de demoni necesită şi rugăciune? Adevărata rugăciune este gândul îndreptat permanent către Dumnezeu, convorbirea şi comuniunea neîntreruptă cu El, raportându-ne în fiecare clipă a vieţii noastre, pe cât putem, la Dumnezeu şi voia Sa. Toate gândurile noastre, toate faptele, hotărârile, toate cuvintele noastre să le raportăm la El!”

Pentru efortul depus la restaurarea bisericii, Preasfinţia Sa a acordat rangul de Sachelar Părintelui Paroh Nicolae Ciobanu şi  Distincţia de Vrednicie d-lor: Primar Dănuţ Şărpău, Manager Marian Călina, Manager Daniel Otobâcu, Manager Mihai Stana, Manager Victor Tiţa, Manager Puiu Otobâcu şi Ec. Dorin Smarandache.