Episcopia Slatinei și Romanaților

Biserica Parohiei Teiș a fost retârnosită

Biserica Parohiei Teiș a fost retârnosită

  • 08/09/2017

Duminică 3 septembrie, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit retârnosirea bisericii Parohiei Teiș din orașul Balș.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, în cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa  a tâlcuit evanghelia zilei în care este relatată Pilda lucrătorilor viei: „Noi suntem lucrătorii cărora Dumnezeu le-a încredințat via, adică lumea aceasta. Ea nu este a noastră, şi pentru aceasta nu avem dreptul să abuzăm de ea. Simplul fapt că Stăpânul ne-a încredinţat-o în lucru până la a doua Sa venire ar trebui să ne sporească eficienţa şi responsabilitatea de care avem a da seamă. Că nu ne este permis să trăim oricum ne-o arată limpede faptul că Stăpânul „a împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc şi a clădit un turn”, adică a îngrădit pofta noastră de proprietate asupra a ceea ce nu este al nostru cu Legea Sa cea dumnezeiască, a centrat-o pe teascul-Hristos şi a zidit Biserica Sa ca reper spiritual şi moral.

Adeseori, Domnul Îşi trimite la noi pe slujitorii Săi să ne cerceteze şi să ne amintească de faptul că El este Stăpânul, iar noi doar simplii lucrători. Este vorba de slujitorii Evangheliei şi ai Bisericii, pe care nici astăzi nu-i ascultă toţi, nici chiar pe Fiul lui Dumnezeu, Care Se jertfeşte de fiecare dată în Sfânta Liturghie, ignorarea acestora şi necinstirea după cuviinţă a Jertfei Domnului fiind tot o crimă înaintea Lui. Din Stăpânul a toate, Dumnezeu a ajuns pentru unii mit, pentru alţii doar tradiţie, cultură sau element de vitrină, iar pentru alţii de-a dreptul un lucru de prisos. Câţi nu găsesc de bine că pot trăi şi fără Dumnezeu? Câţi nu tratează cu iresponsabilitate tema viei Sale şi vremea roadelor, care constituie sfârşitul vieţii fiecăruia dintre noi? Sau câţi nu mizează pe faptul că evanghelia de astăzi este doar o pildă şi că, în realitate Dumnezeu este mult mai înţelegător şi mai dispus să treacă cu vederea indolenţa noastră? Cu toate acestea, concluzia evangheliei este cât se poate de tranşantă: Pe aceşti răi cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători, care vor da roadele la timpul lor (Mt. 21, 41)”.

Ca răsplată pentru activitatea depusă, Preasfinția Sa a acordat Diploma de ctitor Părintelui paroh Cornel Drăghici și Distincţia de Vrednicie celor care s-au remarcat în mod activ în procesul restaurării lăcașului Parohiei Teiș.