Episcopia Slatinei și Romanaților

Biserica Parohiei Tia Mare a fost retârnosită

  • 27/06/2016

Duminică, 26 iunie, Preasfinţitul Părinte Sebastian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de retârnosire a bisericii cu hramul „Sf. Haralambie” a Parohiei Tia Mare.

La finalul slujbei de resfinţire şi a Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Sebastian a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a explicat de ce Duminica întâi după Rusalii este numită şi a tuturor Sfinţilor: „Astăzi se face prăznuirea tuturor Sfinţilor a un loc, atât a celor cunoscuţi şi pe care îi cinstim şi separat şi nominal, cât şi a tuturor celor neştiuţi. Sfinţenia este o vocaţie a tuturor oamenilor, indiferent de rasă, de neam, de pregătirea intelectuală, de poziţia socială, ori de activitatea pe care o desfăşoară fiecare în societate. Cu toţii suntem chemaţi la sfinţenie. Sfinţenia nu este rezervată, aşadar, doar anumitor categorii de oameni, ci tuturor deopotrivă. Nu mai există popor ales; a fost în Vechiul Testament, şi s-a arătat incapabil să-L recunoască şi să-L primească pe Mesia Hristos, trimis special să împlinească Legea (Mt. 5, 17). Nu mai există neam ales, rasă privilegiată ori categorie de oameni preferată de Dumnezeu. Cu toţii suntem preferaţi, căci tuturor ne-a adresat cuvintele: „Fiţi sfinţi, pentru că Eu sunt Sfânt” (I Petru 1,16). Toţi putem ajunge sfinţi dacă ne facem datoria, dacă ne luăm în serios rolul de creştini purtători ai Duhului lui Dumnezeu, şi cu rugăciune, cu postire, cu spovedanie, cu împărtăşanie şi cu pocăinţă ne sfinţim viaţa şi nu rămânem în păcatele noastre, ci ne ridicăm şi ne luptăm ca să ne curăţim şi să ne sfinţim. Numai aşa putem ajunge şi noi să fim exemple pentru ceilalţi, aşa cum au fost înaintaşii şi părinţii noştri pentru noi, cu viaţa lor deosebită.”

Pentru efortul depus la restaurarea bisericii, Preasfinţitul Sebastian a acordat rangul de Sachelar preacucernicilor preoţi Papa Alin Florin şi Opriş Marius, slujitori ai acestui sfânt locaş,  şi Distincţia de Vrednicie tuturor celor care i-au sprijinit în demersurile lor.