Episcopia Slatinei și Romanaților

Botezul Domnului, sărbătorit pe malul Dunării, la Corabia

  • 14/01/2011

Aproape 1.000 de credincioşi au fost prezenţi joi, 6 ianuarie, de praznicul Botezului Domnului, pe malul Dunării, la Corabia, pentru a participa la slujba Aghesmei Mari. Slujba religioasă a fost săvârşită de Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, în fruntea unui numeros sobor de preoţi.

Momentele liturgice dedicate marelui praznic au început la Catedrala „Sfânta Treime” din oraşul Corabia, acolo unde a avut loc Sfânta Liturghie arhierească. La finalul Sfintei Liturghii, PS Sebastian a arătat că Botezul Domnului reprezintă momentul redeschiderii izvoarelor harului care fuseseră zăvorâte pentru om, odată cu intrarea păcatului în lume prin Adam şi Eva: „Iisus Hristos a curăţit, prin intrarea Sa în apele Iordanului, creaţia întinată de căderea omului în păcat şi a înlăturat puterea Satanei. Astfel, în clipa când El S-a lăsat botezat de Sfântul Ioan Botezătorul, izvoarele harului s-au pogorât peste întreaga creaţie”, a spus PS Sebastian.

După slujbă, s-a pornit în procesiune până pe malul Dunării, acolo unde, într-un loc special amenajat, a fost săvârşită slujba Aghesmei celei Mari, în prezenţa autorităţilor publice locale, a credincioşilor din oraşul Corabia şi din împrejurimi. Prin locaţia aleasă pentru slujbă, s-a reînviat o veche tradiţie întreruptă în perioada regimului comunist, prin care apele fluviului Dunărea erau binecuvântate de Bobotează. În spiritul acestei binecuvântări a fost aruncată în apele fluviului şi lăsată să plutească pe valuri o cruce mare, frumos împodobită cu ramuri de brad şi garoafe.

sursa: Basilica.ro