Episcopia Slatinei și Romanaților

Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin în straie de sărbătoare

Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin în straie de sărbătoare

  • 21/04/2012

Joi 19 aprilie, Episcopia Severinului şi Strehaiei a organizat Hramul Catedralei Episcopale. Alaiul sfinţiţilor slujitori a pornit la ora 09:00 de la sediul Centrului Eparhial, într-o procesiune în care a fost purtată icoana Învierii Domnului şi a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită în pridvorul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu – Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, având alături un sobor de ierarhi, format din: Înaltpreasfinţitul Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Lucian – Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim – Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Sebastian – Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Gurie – Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Macarie – Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanu – Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sute de credincioşi au ţinut să participe în duh de rugăciune la hramul Catedralei Episcopale, răspunsurile la Sfânta Liturghie fiind date de corul ,,Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

La finalul Sfintei Liturghii toţi cei prezenţi s-au putut bucura de cuvântul de învăţătură rostit de Mitropolitul Olteniei: „Cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin rugăciunile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe ne aflăm şi anul acesta în număr mare, ierarhi, preoţi, călugări şi credincioşi, la praznicul acestui sfânt. Cinstim după cuviinţă pe acest mucenic, ocrotitor al credincioşilor şi mijlocitor întru împlinirea cererilor poporului binecredincios. Această serbare este aşezată în săptămâna  plină de lumină a Învierii Domnului Hristos, când toate s-au umplut de slava cerească, după cum spun cântările noastre. Sărbătoarea Învierii este foarte importantă pentru viaţa noastră, căci Îl vedem pe Mântuitorul Hristos şi înviem împreună cu El, căci numai prin Învierea Sa putea omul să intre în Împărăţia Cerurilor.

În Evanghelia de astăzi, Nicodim Îl întreabă pe Mântuitorul cum este posibil să intre cineva în această Împărăţie. El înţelege că Domnul e Învăţător şi că minunile Sale sunt cu totul deosebite, dar nu pătrunde cu raţiunea omenească în gândirea divină. Mântuitorul îi spune că de nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în Împărăţia Cerurilor, precizând că naşterea de sus este legată de botez, prin care noi devenim copii ai Tatălui Ceresc şi moştenitori ai Împărăţiei.

Cu acest botez a fost botezat şi Sfântul Gheorghe, ce s-a lăsat pătruns de razele Dumnezeirii, ca o pâine euharistică, şi L-a mărturisit pe Hristos până la martiriu, propovăduind credinţa care l-a pătruns până în suflet. Asemenea Marelui Mucenic Gheorghe, şi noi suntem chemaţi să sfinţim locul în care ne aflăm şi să-L mărturisim pe Domnul Iisus Hristos. Când pronunţăm cuvintele lui Dumnezeu, iese şi iradiază din noi o sfinţenie ce se răsfrânge asupra întregii creaţii. De aceea lumea este plină de sfinţi, pentru că se împărtăşesc din Trupul şi Sângele Domnului. Noi suntem cuprinşi în timpul acesta relativ, care este în stăpânirea lui Dumnezeu, dar omul credincios şi evlavios trece dincolo de timp, căci Dumnezeu îl cheamă în prietenia Lui. Aşa este Sfântul Gheorghe a cărui mărturie este o proclamare a prezenţei lui Dumnezeu în lume, atât prin numele pe care îl poartă credincioşii, nume ce le dă identitate, cât şi prin martiriul său”.

De câţiva ani, PS Părinte Episcop Nicodim a rânduit ca ,,Învierea Domnului” să fie cel dintâi hram al Catedralei, rămânând ca Sfântul Gheorghe să fie al doilea hram. De aceea, hramul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin se săvârşeşte în ziua de joi din săptămâna luminată.

Sursa: EpiscopiaSeverinului.ro