Episcopia Slatinei și Romanaților

Cimitirul de troiţe de la Pietriş − „Săpânţa” Olteniei

  • 29/02/2012

Marţi 28 februarie, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt a fost prezentat proiectul pe care instituţia gazdă, alături de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Olt, Primăria Baldovineşti şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor − în calitate de parteneri − l-au propus spre finanţare Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Din partea Episcopiei au participat Pr. Cons. Ionel-Daniel Rădoi şi Dl Cons. Dan Camen.

Acest proiect îşi propune salvarea tradiţiei locale din satul Pietriş, comuna Baldovineşti, sat recunoscut prin obiceiul localnicilor de a picta pe crucile de lemn de la morminte chipul Fecioarei Maria, al Sfântului Gheorghe, al Domnului Iisus Hristos sau al Sfântului Nicolae, în funcţie de cel decedat: femeie, bărbat, copil sau bătrân. Aceste troiţe sunt adevărate opere de artă populară, lucrate în trecut de zeci de meşteri, iar acum din ce în ce mai puţini la număr, pe măsură ce cererea pentru astfel de troiţe este din ce în ce mai mică. Momentan se mai păstrează cca. 60-70 astfel de cruci.

De asemenea, proiectul urmăreşte constituirea, la nivelul localităţii, a unui atelier deschis, în care meşterii să poată realiza astfel de cruci, iar cei doritori să poată deprinde şi duce mai departe acest meşteşug.