Episcopia Slatinei și Romanaților

Cinstirea Sfinților Martiri Brâncoveni – Ocrotitorii Episcopiei Slatinei și Romanaților

Cinstirea Sfinților Martiri Brâncoveni – Ocrotitorii Episcopiei Slatinei și Romanaților

  • 17/08/2018

În seara zilei miercuri, 15 august, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit la catedrala episcopală slujba Privegherii în cinstea Sfinții Martiri Brâncoveni, răspunsurile la strană fiind date de membri ai grupului psaltic Nectarie Protopsaltul.

Joi 16 august, tot la catedrală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de ierarhi format din: ÎPS Ioan – Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, PS Sebastian – Episcopul Slatinei și Romanaților și PS Visarion – Episcopul Tulcii, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat credincioși și preoți din cuprinsul Eparhiei, prin aceasta aducând lui Dumnezeu în Treime slăvit prinos de rugăciune și închinare.

După citirea Sfintei Evanghelii, PS Visarion a rostit un cuvânt legat de cinstirea Maicii Domnului și a primei icoane nefăcute de mână omenească – Sfânta Mahramă a Domnului din Edesa.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ÎPS Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind importanța jertfei martirice a Sfinților Brâncoveni pentru credință și neam.

La rândul Său, Preasfințitul Părinte Sebastian a mulțumit tuturor celor care au răspuns chemării, atât ierarhilor prezenți, cât și preoților și credincioșilor.

La final, doamna cercetător Dr. Aurelia Grosu de la Muzeul Județean Olt a prezentat albumul monografic “Mănăstirea Brâncoveni și Curtea Domnească”, recent apărut la editura episcopiei.