Episcopia Slatinei și Romanaților

Congresul Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Olteniei ajuns la ediţia a XIV-a

  • 26/05/2018

În ajun de mare sărbătoare a Bisericii Creştine, Duminica Pogorârii Sfântului Duh, în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în data de 26 mai 2018, în localitatea Poiana din judeţul Gorj, a avut loc Congresul Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Olteniei. Întâlnirea de anul acesta a avut ca temă de dezbatere „Tinerii Bisericii – Voluntari pentru Hristos, unde au participat un număr de peste 200 de tineri, cu vârste diferite, tineri din întreaga Mitropolie a Olteniei, (județele Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinți şi Olt).

Programul acestei întâlniri a fost unul tradiţional, însă încărcat cu momente speciale. Astfel, la primele ore ale dimineţii invitaţii speciali şi grupurile parohiale de tinerii au poposit în curtea Bisericii „Sfântul Dimitrie a localităţii gorjene Poiana, unde a avut loc întâmpinarea ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, pentru a participa într-o unire şi într-o credință la slujba Dumnezeieştii Liturghii. Momentul a fost unul special pentru tinerii invitaţi, care au avut bucuria de a se împărtăşi, conform rânduielii ortodoxe, cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

În prezenţa tinerilor, Părintele Mitropolit Irineu a ţinut să tâlcuiască pericopa evanghetică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, capitolut 7, versetete 37-53, unde se vorbeşte despre reprimirea în ceata Apostolitor a Sfântului Petru, dar şi despre stujirea la care acesta a fost chemat. În prima parte a cuvântutui, Înaltpreasfinția Sa a ţinut să vorbească tineritor olteni despre faptul că Mântuitorul Hristos cunoaşte inimile noastre, cum odinioară a arătat că ştie ce este în inima lui Petru. Acesta a mărturisit cu gând curat ceea ce şi noi trebuie să învăţăm a rosti „Da, Doamne, Tu şti toate, Tu şti că Te iubesc”. Apoi, tinerii au putut înțelege că îndemnul Mântuitorutui Hristos către Sfântul Apostot Petru de a paşte mieluşeii Săi se referă în mod direct la tinerii creştini. Pentru ÎPS Irineu, „mieluşeii Mântuitorutui sunteţi voi, cei pe care Biserica îi aduce aici, ca să fiţi îndrumaţi de părinții duhovniceşti, de episcopii şi de preoţii noştri, ca împreună să formăm turma cea duhovnicească a Mântuitorutui lisus Hristos.

Concluziile cuvântutui de învăţătură ale părintelui mitropolit Irineu au adus înaintea ascultătoritor virtutea şi darul iubirii. Fără dragoste nu ar exista viaţa pe pământ şi prin dragoste suntem legați unul de cetălalt. Din iubirea pentru tineri, acest Congres al tinerilor din Mitropolia Olteniei a devenit realitate şi tradiţie în acelaşi timp, pentru că iubirea adună pe oameni la un loc. Cuvintete Sfântutui Apostol Pavel trebuie să le purtăm neîncetat în inima şi gândurile noastre, iar dacă dragoste nu avem, nimic nu suntem. Din dragoste izvorăsc şi virtuţite tânărului creştin, anume loialitatea faţă de Biserică, credincioşia, încrederea, onestitatea şi sinceritatea.

Programul Congresului tineritor creştini ortodocşi olteni a continuat, după momentut liturgic, cu o procesiune în aproprierea boierescutui castel „Roşianu, în imediata apropriere a Bisericii. Pentru partea aceasta a programului, moderator a fost părintele diacon Ovidiu Cuncea, binecunoscutul actor al Teatrului Național din Bucureşti, cel care a încălzit atmosfera prin cuvintele sale pline de bucurie.

În mijlocul poienii, care în limbaj biblic înseamnă rai, un frumos cort a găzduit agapa frăţească, la care au luat parte tinerii invitaţi, oficialităţile locale şi judeţene, alături de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Atmosfera a fost una de sărbătoare, invitaţii având bucuria de a asculta şi vedea programul folcloric prezentat de Grupul „Izvoraşul, coordonat de către domnul Nicu Tudorescu şi de d-na Melania Luican, din Parohia Raci, comuna Negomir, judeţul Gorj. De asemenea, Corul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul din Craiova, coordonat de către Prof. Dr. Victor Şapcă şi alintat de către Părintele Mitropolit Irineu cu numele de „Juveţii de la Coşuna, a interpretat câteva melodii folclorice care au atras aplauzele tinerilor participanţi.

La finalul agapei frăţeşti, ÎPS Irineu a ţinut să mulţumească Consiliului Local al Primăriei Turburea, condus de către domnul primar Bârcă Ion, pentru găzduirea acestui eveniment și de bunătatea cu care an de an tinerii olteni sunt primiţi la această adunare. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit oficialităţilor judeţene pentru prezenţă şi implicare, tinerilor creştini ortodocşi pentru dragostea de a răspunde afirmativ invitaţiei, dar şi preoţilor coordonatori, preoţilor protoierei Ionuţ Câmpeanu şi lulian Mărgineanu, profesorilor de Religie prezenţi şi părinţilor tinerilor care au dorit să-şi trimită copii la această întâlnire.

A treia parte a programului a avut în vedere organizarea a şase grupuri de tineri, coordonate de câte un moderator, pentru a le da ocazia de a se cunoaşte, pentru a dezbate texte biblice care ne amintesc de importanţa tânărului şi a tinereţii, dar şi pentru a identifica calităţile tânărului creştin de astăzi care doreşte să devină voluntar pentru Hristos. Totodată, s-a dorit informarea tinerilor despre evenimentul denumit ITO Sibiu 2018 (Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi), programat pentru perioada 6-9 septembrie 2018. Mai mult decât atât, organizatorii congresului au anunţat faptul că în anul 2019 Arhiepiscopia Craiovei va fi gaza acestui eveniment de anvergură.

În sunete de stropi de ploaie, programul Congresului TInerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Olteniei, ediţia a XIV-a, s-a fost încheiat prin cântarea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat, închinat Maicii Domnului, cu bucuria unei experienţe de neuitat, atât pentru organizatori, dar mai ales pentru tinerii participanţi.

Prof. Doru Marcu

 

Sursa & Foto: MitropoliaOlteniei.ro