Episcopia Slatinei și Romanaților

Denia Canonului Mare la Parohia „Sfinţii Apostoli” din Municipiul Caracal

Denia Canonului Mare la Parohia „Sfinţii Apostoli” din Municipiul Caracal

  • 19/03/2016

Miercuri, 16 martie, la biserica Parohiei „Sfinţii Apostoli” din Municipiul Caracal, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a pus accentul pe importanţa credinţei, rugăciunii şi iertării, cu precădere în perioada Postului Mare: „Credinţa înseamnă încredere în Dumnezeu şi siguranţă. Având credinţă putem smulge din sufletul nostru răutăţile, putem depăşi necazurile şi greutăţile din viaţa noastră, putem smulge din fiinţa noastră păcatele ca să ne curăţim.

Evanghelia ne învaţă ca atunci când ne rugăm şi cerem ceva de la Dumnezeu, să cerem cu siguranţa că vom şi primi. Nouă nu ni se împlineşte deseori rugăciunea şi nici cererile pentru că nu cerem cu credinţă, pentru că ne rugăm fiind îndoiţi că ni se va împlini.

Ne mai învaţă Evanghelia şi să iertăm orice avem împotriva cuiva, ca şi Tatăl nostru cel ceresc să ne ierte greşelile noastre. De ce este necesară iertarea? Pentru că NU poate fi primită rugăciunea şi cererea noastră de către Dumnezeu, dacă ne rugăm având sufletul plin de răutate. Cum îndrăznim să cerem iertare fără ca noi să iertăm?

Nu este, deci, de ajuns să postim patruzeci şi şapte de zile şi să zicem că am făcut totul, ne-am mântuit. Ci ne trebuie şi o credinţă extrem de puternică, ne trebuie o rugăciune curată şi lipsită de răutate faţă de cei din jurul nostru, ne trebuie iertare, să ne cerem iertare faţă de cei cărora am greşit. În felul acesta postul nostru va fi cu adevărat roditor”.