Episcopia Slatinei și Romanaților

DENIA CANONULUI MARE LA CATEDRALA EPISCOPALĂ

  • 18/04/2024

La Catedrala Episcopală din Slatina a fost oficiată miercuri, 17 aprilie, slujba Deniei din săptămâna a cincea a Postului Mare, în cadrul căreia s-a citit integral Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Slujba a fost condusă de Preasfinţitul Părinte SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, alături de un sobor de preoţi din cuprinsul eparhiei.

La sfârşitul slujbei, Preasfinţitul Părinte Episcop a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care a prezentat câteva aspecte ale Canonului Mare, cum ar fi lungimea acestuia, personajele pozitive, dar şi negative care sunt enumerate în stihirile canonului. Făcând trimitere la cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, a aprofundat subiectul pocăinței, prezentând cele trei trepte ale acesteia. 

Prima treaptă, curățirea de păcate, este foarte importantă. Amintind de relatarea biblică despre Cain și Abel, a precizat că această treaptă este esențială pentru a nu trăi coșmarul lui Cain. Un alt personaj amintit este David, în final personaj pozitiv al Scripturii, care, deși a săvârșit două păcate uriașe (a râvnit la femeia unuia dintre soldații săi, pe care ajunge să îl și ucidă), s-a îndreptat totuși înaintea lui Dumnezeu prin mărturisirea păcatelor sale lui Natan, profet la curtea regelui David. Această mărturisire a păcatelui îl deosebește de Cain și îl lansează spre adâncimi neștiute ale căinței.

Aceasta din urmă reprezintă a doua treaptă pe care trebuie și noi să pășim, alături de personajele biblice. Un alt exemplu amintit este cel al Prorocului Iona, care, deși nu ascultă cuvântul lui Dumnezeu, are puterea apoi să își recunoască păcatul și să își asume misiunea încredințată, întorcând la credință pe locuitorii ceății Ninive. 

Ultima treaptă care ni se așterne înainte este îndreptarea. Urmând exemplul ninivitenilor, să ne schimbăm viața și mentalitatea, pentru a fi iertați.