Episcopia Slatinei și Romanaților

Desfășurarea Simpozionului Județean al Profesorilor de Religie la Drăgănești-Olt

  • 28/05/2019

Sâmbătă, 25 mai a.c, la Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” din orașul Drăgănești-Olt, s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a Simpozionului Județean al Profesorilor de Religie, eveniment la care a participat Preasfințitul Părinte SEBASTIAN, Episcopul Slatinei și Romanaților, dna Cristina-Ionela BORUZ, inspector școlar pentru disciplinele Religie și Arte și Pr. Daniel CAMEN, Consilier Cultural în cadrul Episcopiei.

Manifestarea a fost organizată de către Cercul Pedagogic Zonal Drăgănești-Olt, Inspectoratul Școlar al Județului Olt și Episcopia Slatinei și Romanaților.

Tema acestui simpozion a fost Spiritualitatea tradițională a satului românesc, iar programul a inclus aspecte educative legate de Anul Omagial și Anul Comemorativ în Patriarhia Română, metode participativ-active în predarea Religiei ca alternativă la metodele clasice, exemple de bună practică și momente artistice, pregătite de către elevi din Drăgănești-Olt.

În cuvântul adresat, Preasfinția Sa a evocat satul românesc, plecând de la discursul de recepție al lui Lucian BLAGA, rostit cu prilejul primirii sale în cadrul Academiei Române în anul 1937 și ajungând apoi în actualitate, evidențiind provocările și neajunsurile cu care se confruntă azi satul contemporan.

La rândul său, doamna Inspector a detaliat rezultatele obținute de elevii din Olt la Olimpiada Națională de Religie de la Oradea și a discutat și alte aspecte ce țin de învățământul religios din județ, iar părintele consilier a explicat cadrelor didactice prezente proiectul comun, inițiat de către Episcopie în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, de înființare a mai multor Centre Cultural-Misionare în marile așezări urbane din Olt, care au menirea de a suda și mai mult legătura dintre preot și profesorul de Religie și de a asigura elevilor participanți activități creative și recreative.

***

În fiecare an, profesorii de Religie din județul Olt se întâlnesc în cadrul simpozionului dedicat disciplinei pentru dezbateri, reflectarea parteneriatelor derulate între biserici și unitățile școlare și pentru evidențierea modelor de bună practică pedagogică.

Totodată, acest simpozion a fost gândit pentru a pune în valoare și activităţile cadrelor didactice implicate la nivel inter-județean sau național în proiecte şi parteneriate care promovează educaţia religioasă.

În judeţul Olt profesorii de Religie sunt împărţiţi în cinci Cercuri Pedagogice Zonale, fiecare din ele organizând prin rotație, anual, simpozionul.