Episcopia Slatinei și Romanaților

Festivalul “Hora satului” de la Parohia Jieni

Festivalul “Hora satului” de la Parohia Jieni

  • 13/09/2018

Miercuri, 15 august 2018, la Parohia Jieni din localitatea Rusăneşti, a avut loc tradiționalul festival Hora satului”, eveniment organizat cu binecuvântarea Presfinţitului Episcop Sebastian, sub coordonarea preotului paroh Guguleanu Cristian.

Evenimentul, născut din dorinţa fiilor satului, a pus în evidenţă calităţile interpretative ale tinerilor ataşaţi de biserica parohială (prin cântece şi jocurile populare), dar şi iscusinţa meşteşugărească a bătrânilor de astăzi – tinerii de acum mai bine o jumătate de secol -, etalată cu acest prilej (fiind expuse velinţe de o deosebită frumuseţe, costume populare, obiecte casnice, etc. – o adevărată comoară a neamului românesc). De menţionat că ia românescă, pentru frumuseţea ei, are acum și o zi naţională – 24 iunie.

Programul s-a desfăşurat, începând cu ora 19.00, în faţa bisericii parohiale şi a constat în interpretarea pentru aproximativ două ore de cântece şi jocuri populare olteneşti, într-o atmosferă de sărbătoare remarcabilă, confirmată de mărturiile entuziaste ale celor prezenţi, care nu au ezitat, unii dintre ei în pofida vârstei, să se prindă în joc alături de fraţii consăteni prezenţi la eveniment, aşa cum o făceau cu multe decenii în urmă, când astfel de evenimente constituiau singurul mod de distracţie al lor.

Hora satului era, pe timpuri, evenimentul cel mai aşteptat, locul unde se legau prietenii, unde tinerii, băieţi şi fete se cunoşteau, se împrieteneau, locul unde bătrânii participau cu toată inima pentru a uita de grijile şi greutăţile vieţii.