Episcopia Slatinei și Romanaților

Festivalul Naţional „Gheorghe Cucu”, sub umbrela Episcopiei Slatinei

  • 18/09/2008


Festivalul Naţional „Gheorghe Cucu”, sub umbrela Episcopiei Slatinei

La cea de-a treia ediţie, corurile invitate vor da răspunsul la liturghia duminicală, în biserici şi mânăstiri

Au mai rămas puţine zile până la deschiderea oficială a ediţiei a III-a a Festivalului Naţional Coral „Gheorghe Cucu” organizat la Slatina, în perioada 2 – 4 mai 2008, fiind, în schimb, prima ediţie când pe lista organizatorilor apare Episcopia Slatinei. Tot la această ediţie, corurile invitate vor da răspunsul la liturghia duminicală în biserici şi mânăstiri din Slatina.
Directorul festivalului, dirijorul Alexandru Chirilă-Stanciu, a declarat că la Slatina, în „Săptămâna Luminată”, sunt aşteptate să concerteze formaţii corale din judeţele Argeş, Brăila, Dolj, Dâmboviţa, Sibiu, municipiul Bucureşti şi, desigur, Olt. Scopul festivalului este acela de a revitaliza formaţiile corale de la nivel naţional, Corul „Millennium”, condus de Alexandru Chirilă-Stanciu, fiind, spre exemplu, singurul la nivel judeţean. Înfiinţat la începutul anului 2000, când au răspuns provocării 60 de corişti, a ajuns, la opt ani de la „naştere”, să numere puţin peste 20, majoritatea cadre didactice.
Corul s-a menţinut graţie înfiinţării Asociaţiei Cultural-Corale „Millennium”, sprijinită, când şi când, de autorităţi.
Un alt obiectiv al festivalului, deja atins, este cuprinderea Slatinei în circuitul naţional coral. Mai mult, de anul viitor se are în vedere extinderea ariei invitaţilor la ansambluri corale internaţionale.

• Corul „Symbol”, din nou în concert extraordinar

Deşi s-a spus în mai multe rânduri, merită reamintit faptul că Festivalul Naţional Coral „Gheorghe Cucu” a fost înfiinţat ca un omagiu adus marelui compozitor Gheorghe Cucu, pe care în anul 1915 îl găsim profesor de muzică la gimnaziu, la „Radu Greceanu”.
De la prima ediţie au venit să concerteze la Slatina formaţii corale de mare valoare, Corul „Symbol”, al cărui dirijor, Jean Lupu, este puternic legat de Slatina, fiind printre ele. Şi nu va lipsi nici în acest an, fiind prezent în concert extraordinar, în amfiteatrul Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”, locul de desfăşurare al festivalului.
În ziua rezervată concertelor-festival, 3 mai, vor urca pe scenă studenţi de la teologie, elevi seminarişti, coruri de elevi de la şcoli de muzică etc.
În dimineaţa zilei de 4 mai o parte dintre coruri vor încânta enoriaşii prezenţi la slujbele oficiate în bisericile şi mânăstirile slătinene.

Alina MITRAN

Sursa: Gazeta de Olt, 21 aprilie 2008,