Episcopia Slatinei și Romanaților

Hramul Mănăstirii Prislop

Hramul Mănăstirii Prislop

  • 09/05/2012

De sărbătoarea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, marți, 8 mai 2012, mănăstirea Prislop din județul Hunedoara și-a serbat unul dintre hramurile sale.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită de un sobor de nouă arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Daniil, Episcop-locțiitor al Episcopiei Dacia Felix, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Mitropoliei Ardealului şi Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurați de preoți și diaconi.

Slujba, la care au participat numeroși credincioși, a fost săvârșită pe un podium special amenajat în imediata apropiere a bisericii mânăstirii Prislop.

Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, în cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, a vorbit despre personalitatea Sfântului Apostol Ioan, evanghelistul care ne descrie pe Fiul Lui Dumnezeu ca fiind Lumina și care ne vorbește despre comuniunea creștină ce stă sub semnul Păinii Vieții: „Lumina se află în toată creația, penttru că Dumnezeu atunci când creează ceva își imprimă propria lui frumusețe, lumină, căldură și identitate, astfel că fiecare dintre noi este creat în chip unic, fără ca să se repete vreodată. Dumnezeu nu se repetă în creația Lui și iată câtă frumusețe are creația lui Dumnezeu, în așa fel încât toți în Biserică suntem, pe de o parte, identități de sine stătătoare, iar pe de altă parte, suntem complementari cu ceilalți, adică suntem în legătura dragostei, a comuniunii”.

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, aflat în vizită pentru prima dată în Episcopia Devei și Hunedoarei de când aceast a devenit sufragană Mitropoliei Ardealului, a subliniat în cuvântul său importanța mănăstirii Prislop: „Mănăstirea Prislop a constituit în timpul vremurilor care s-au scurs peste dânsa un focar de spiritualitate, un centru deosebit, al evlaviei și al rezistenței credinței ortodoxe. De aceea, cu multă dragoste, am venit de multe ori, nu numai acum, la sărbătorile acestei sfinte mănăstiri”.

La final, chiriarhul locului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei a mulțumit înalților oaspeți pentru bucuria de a sluji împreună: „Vă întâmpinăm cu cuvintele pe care Sfântul Ioan Gură de Aur le rostea odinioară la praznicul Pogorârii Duhului Sfânt ”Multe bunătăți și de multe ori au venit din cer pe pământ la neamul omenesc, dar ca cele de astăzi niciodată nu s-au pogorât”. Parafrazând cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, rostim și noi că asupra mănăstirii Prislop și asupra Episcopiei Devei și Hunedoarei, Dumnezeu a revărsat și revarsă multe și nesfârșite bunătăți dar astăzi cerul s-a deschis ca niciodată coborând parcă peste noi har peste har prezența Înaltpreasfințiilor și Preasfințiilor voastre”.

***

Mănăstirea Prislop a fost întemeiată, potrivit tradiției, la cumpăna secolelor XIV- XV, de către Sfântul Nicodim, considerat reorganizatorul și îndrumătorul monahismului românesc medieval.

Lăcașul de cult al mănăstirii a fost rectitorit în anul 1564 de domnița Zamfira, fiica domnitorului Moise Vodă al Țării Românești, fiind supus, în timp, mai multor renovări.

De numele acestui așezământ monahal din Țara Hațegului se leagă numeroase exemple de înaltă viețuire duhovnicească, cele mai cunoscute fiind Sfântul Ioan de la Prislop, canonizat în anul 1992 și prăznuit în fiecare an la 13 septembrie, și marele duhovnic Arsenie Boca (1910-1989), personalitate marcantă a monahismului românesc al secolului XX.

sursa: EpiscopiaDevei.ro

foto: Arhiram.ro