Episcopia Slatinei și Romanaților

Încă un pas în misiunea cu tinerii: Proiectul VATRA – cursuri de formare pentru voluntarii Asociației KINONIA

  • 19/06/2023

Încă un  pas în misiunea cu tinerii:

Proiectul VATRA – cursuri de formare pentru

voluntarii Asociației KINONIA

Sectorul Misionar-Catehetic al Episcopiei Slatinei și Romanaților a organizat în perioada 16-17 iunie 2023 un curs de formare și pregătire, atât pentru profesorii de Religie și preoții interesați, cât și pentru 31 de adolescenți, voluntari ai Asociației Kinonia, în vederea implementării Proiectul de Tabere VATRA, care urmează a fi implementat la nivel eparhial.

Pe parcursul celor două zile, 31 de tineri – membri și viitori membri ai Asociației Kinonia – au participat la câteva sesiuni de lucru care au vizat atât noțiuni teoretice despre proiectul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, realizat de Episcopia Caransebeșului prin ATOR – Banatul de Munte, cât și elemente practice, specifice organizării de tabere.

Cursul a debutat vineri, 16 iunie 2023, la Casa Maria Brâncoveanu din Caracal, unde părintele inspector Mihai CIUCUR din Reșița a prezentat proiectul de tabere al Episcopiei Caransebeșului numit „Tabăra din Inima Satului” (TDIS). Alături de părintele Mihai, formatorii Anita RADICS, George LEPĂDAT și Sebastian KRADYEL s-au ocupat de instruirea practică a tinerilor voluntari, făcându-se, astfel, o inițiere în ceea ce putem numi, în Olt, Proiectul Taberelor din Vatra Satului, sau, pe scurt, Proiectul VATRA – proiect realizat la inițiativa Preasfințitului SEBASTIAN, cu sprijinul Ligii Tinerilor Ortodocși – Banatul de Munte și în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului.

La această primă întâlnire au participat Pr. Protoiereu Marian DOBRE, alături de Pr. Secretar Cristian GUGULEANU de la Protoieria Corabia, Pr. Flavius RĂDULESCU (Eclesiarhul Catedralei Episcopale din Slatina și Vicepreședintele Asociației Kinonia), Pr. Nicolae DRĂGHICI (Parohia Brastavățu), Pr. Claudiu BUȘĂ (Parohia Rusănești), Pr. Georgian MILCU (Parohia Grojdibodu II), Prof. Florica GRECU (Lic. T. A.I. Cuza, Corabia), Prof. Cristina BORUZ (Șc. G. Gh. Magheru din Caracal), Prof. Mirela NIȚOI (Lic. T. Nicolae Titulescu, Slatina), Prof. Alexandra ILIESCU (voluntar Asociația ASPEA, Caracal), Prof. Marian NEACȘU (Șc. G. Dobrosloveni), Dan ANASTASESCU, Stelian ENE (Asociația „Sfântul Nicolae” din Corabia), elevi ai Seminariilor Teologice din Rm. Vâlcea și Craiova și elevi din Caracal, Corabia și Slatina.

Sesiunea de formare a continuat sâmbătă, 17 iunie 2023, la Casa Fântâneanu din mun. Slatina, unde o parte din tinerii participanți la modulul de formare din Caracal – la care s-au adăugat alți tineri din Corabia și patru tineri din Casele de tip familial aflate în grija D.G.A.S.P.C. – Olt – au fost instruiți pentru a desfășura activități specifice taberelor din sate. De asemenea, Pr. Bogdan PEPTUȘEL (Parohia Sf. Nicolae – Coastă, Slatina), consilier în cadrul Asociației Kinonia, a susținut un seminar de dezvoltare personală cu tema Participarea la lume ‒ nemijlocit mediatic”.

Tabăra din Inima Satului (TDIS) este un proiect de suflet al Episcopiei Caransebeșului, care a avut rezultate remarcabile în anii anteriori, când au fost organizate mai multe tabere în mai multe comunități rurale și urbane din județul Caraș-Severin. Printre activitățile propuse în cadrul acestor tabere (cu durata fixă de 5 zile) amintim: ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, comunicare și lucru în echipă, formare duhovnicească, jocuri și seri tematice, dar și creații artistice.

Programele de tabere ale Eparhiei Caransebeșului au debutat în anul 2019, fiind organizate, până în acest moment, un număr de 44 de tabere, în perioada 2019-2022. În anul 2023, prin aceste programe de tabere vor fi organizate 13 tabere educaționale, atât la sat, cât și la oraș. Peste 2000 de copii și tineri, cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani, au participat, până acum, la cel puțin o tabără. 27 comune și 4 orașe au găzduit, începând din anul 2019, o tabără în comunitate.

Proiectul – umbrelă, care cuprinde aceste programe educaționale, se numește “Împreună pentru copiii noștri”. În cadrul acestui proiect, pe lângă cele două programe de tabere, se mai organizează un festival de tradiții populare, pentru copii și tineri, intitulat “De prin Zestrea Banatului”, Caravana TDIS, începând cu luna septembrie, care presupune revenirea voluntarilor, pentru o zi în mare parte din comunitățile ce au găzduit TDIS/ TDIF, dar și Gala Voluntarilor TDIS – moment de bilanț, de premiere a voluntarilor, organizatorilor și partenerilor, dar și de încheiere a proiectului, pe anul respectiv.

Alese mulțumiri pentru încurajare și sprijin Preasfințitului Părintelui nostru SEBASTIAN, Preasfinției Sale LUCIAN, Episcopul Caransebeșului, Pr. Insp. Mihai CIUCUR și echipei de formatori Anita RADICS, George LEPĂDAT și Sebastian KRADYEL din Reșița, care cu dragoste au lăsat atât ale Martei, cât și ale Mariei pentru a fi în aceste zile alături de noi. De asemenea, mulțumiri Pr. Laurențiu HRIȚCU de la Casa Maria Brâncoveanu, Pr. George DRAGNEA de la Casa  Fântâneanu și Mănăstirii CLOCOCIOV ‒ gazdele noastre, Dnei Radita PIROSCA, Director D.G.A.S.P.C. – Olt, pentru bunăvoința și promptitudinea de care a dat dovadă în această colaborare, Pr. Cons. Constantin ALDEA și Drei Bianca COCOȘ de la Centrul Social al Episcopiei Slatinei și Romanaților, dar și tuturor cadrelor didactice și clericilor care au încurajat și sprijinit tinerii olteni pentru a fi inițiați – de cei mai potriviți oameni – pentru a păși pe această cale, bătătorită, spre Hristos, Cel din Inima Satului.

A consemnat,

Pr. SANDU Constantin Nicolae

Consilier Misionar-Catehetic

Președinte al Asociației Kinonia