Episcopia Slatinei și Romanaților

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși – Timișoara 2023

  • 06/09/2023

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși – Timișoara 2023

       Alături de tineri din toată Patriarhia Română și din alte Biserici surori, 39 de tineri din Episcopia Slatinei și Romanaților au fost prezenți în perioada 31 august – 3 septembrie la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Timișoara.

          Deschiderea a avut loc în Parcul Rozelor din Timișoara, joi, 31 august, în prezența Patriarhului Daniel, a gazdelor evenimentului și a autorităților centrale și locale. Tinerii noștri s-au cunoscut cu membrii delegațiilor din Georgia, Grecia, Ierusalim, Alexandria, Egipt, Republica Moldova ș.a., veniți, ca de fiecare dată, să-și reprezinte țara la Întâlnirea Internațională Tinerilor ortodocși din România.

       Spre deosebire de alte ediții ale ITO din anii precedenți, ITO 2023 a fost marcat de o notă monastică de sobrietate, punându-se accentul pe ospitalitate, cultură, tradiție, istorie și teologie biblică prin multitudinea de conferințe susținute de personalități marcante ale societății românești, printre care amintim pe acad. Ioan Aurel Pop, prof. Adrian Lemeni, pr. prof. Vasile Mihoc ș.a. Spre bucuria tinerilor, atât la aceste conferințe, cât și la momentele importante ale evenimentului, a fost prezent și unul dintre cei mai iubiți monahi români din Muntele Athos, părintele Pimen Vlad, venit să dea mărtuire prin simpla prezență despre grija Muntelui Athos pentru cultura, conștiința și viața duhovnicească a tinerilor români.

       Tinerii au avut parte de o minunantă priveghere de noapte vineri spre sâmbătă, la care au slujit și părinți români din Muntele Athos, timișorenii fiind vădit impresionați de prezența în număr foarte mare a tinerilor evlavioși care au ocupat toate ungherele catedralei, dar și treptele și spațiile verzi din împrejurimi. Îmbucurător a fost faptul că, dincolo de așteptări, cu mici excepții, tinerii români au rămas până la sfârșitul Sfintei Liturghii, în jurul orei 03.00, deși a doua zi îi așteptau alte conferințe ziditoare, începând cu ora 10.00.

       Sâmbătă, începând cu ora 14.00, într-o atmosferă fierbinte creată de cântece patriotice și bisericești, îmbrăcați în straie populare specifice zonei din care provin, tinerii noștri au purtat steagurile eparhiale și tricolorul în Marșul prieteniei  de la Sala Olimpia și până în Piața Vitoriei, fostă Piața Operei, pe „drumul gloanțelor”, unde martori oculari le-au povestit cum, acum 32 de ani, alți tineri, ca și ei, au ridicat prin jertfa lor Timișoara la rangul de prim oraș liber din România postdecembristă. După ce s-a spus rugăciunea Tatăl nostru în genunchi, rememorând episodul din decembrie 1989, în amintirea tinerilor ce au fost împușcați pe treptele Catedralei s-a slujit un Trisaghion pentru cei martirizați pe aceleași trepte. Momentul a fost unul de intesitate unică, după cum tinerii au mărturisit ulterior.

       După Sfânta Liturghie, Duminică, 03 septembrie, fiecare delegație s-a înapoiat la casa sa, mai bogată în experiențe culturale, mai conștientă de jertfa timișorenilor și de importanța orașului Timișoara în istoria și cultura românească.

       Mulțumim gazdelor noastre de anul acesta pentru primirea călduroasă și pentru grija și jertfa suprinse în numărul mare al voluntarilor (peste 500), dar și în calitatea cazării și a mesei tututor delegațiilor!

       Așteptăm cu nerăbdare următoarea Întâlnire Internațională a Tinerilor Ortodocși ce va avea loc la București și suntem dornici de noi experiențe activ-participative, de interacțiunea cu celelalte delegații prin împreună-petrecere, joc și voie bună, atât de specifice vârstei și preocupărilor reale ale tinerilor noștri.

A consemnat,

Pr. Constantin Nicolae Sandu

Consilier Misionar-Catehetic.