Episcopia Slatinei și Romanaților

Lansarea albumului „Repertoar al bisericilor de lemn din judeţul Olt”

  • 19/11/2012

Joi, 15 noiembrie, orele 1200, în sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Olt, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor a organizat o masă rotundă, în vederea evaluării rezultatelor obţinute în proiectul „Educaţie culturală pentru protejarea şi promovarea patrimoniului eclesiastic tradiţional din judeţul Olt”, proiect finanţat de către AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional).

La eveniment au participat personalităţi în domeniu, dintre care amintim pe: Dl Prof. Doru Căpătaru − specialist în biserici de lemn şi istoric, Dl Insp. Marcel Berindei şi Dl Cătălin Davidescu de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Dolj, Dl Dir. Dorin Teodorescu şi Dl Insp. Gheorghe Iorga de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Olt, Dl Dan Stoichicescu − Directorul Cancelariei Prefectului Judeţului Olt, Dl Dir. Laurenţiu Guţică de la Muzeul Judeţean Olt, D-na Muzeograf Dr. Aurelia Grosu, precum şi alte personalităţi implicate în proiect.

În cuvântul de binecuvântare, Preasfinţitul Episcop Sebastian şi-a exprimat bucuria, mulţumind celor care au ostenit la elaborarea albumului-repertoar,  mărturisind că proiectul va continua prin alcătuirea unei catagrafii similare, care să includă şi bisericile de zid − monument istoric. Programul a mai inclus prezentarea proiectului cultural de către PC Pr. Cons. Dan Camen şi vizionarea filmului documentar, realizat pe aceeaşi temă.

În cele din urmă a avut loc o sesiune de dezbateri, care a insistat pe conştientizarea de către preoţii care administrează bisericile în speţă, despre măsurile de conservare-restaurare şi implicarea lor mai activă în atragerea de fonduri necesare în acest sens.