Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească de Florii la Mănăstirea Clocociov

  • 04/05/2016

Duminică, 24 aprilie a.c., la Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfințitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica cea nouă a Sfintei Mănăstiri Clocociov din Mun. Slatina.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a arătat importanța acestui Praznic Împărătesc: „Din praznicul de astăzi înţelegem că trebuie să ne bucurăm, chiar dacă bucuria ierusalimitenilor din vremea aceea era una străină de adevăr. Şi mai înţelegem că nu avem voie să fim atât de schimbători şi inconsecvenţi, precum contemporanii şi conaţionalii lui Hristos, care astăzi l-au ovaţionat, pentru ca peste doar câteva zile să se facă părtaşi crimei abominabile cu acelaşi entuziasm, strigând: ”Răstigneşte-l! Răstigneşte-l Pilate, pentru că ne-a înşelat!” Înţelegem să-L primim pe Hristos cu bucurie în inimile şi în viaţa noastră şi ca, odată primit, să-L păstrăm, iar nu să-L trădăm ca Iuda (Mt. 26, 25 şi 47), ori să ne lepădăm de Dânsul ca Petru (Lc. 22, 54 – 62), nici să-L părăsim ca toţi cei care Îl slujiseră până atunci, dar L-au lăsat singur în faţa morţii. Să păstrăm în suflet această bucurie a zilei de astăzi, să fim consecvenţi faţă de Hristos care este „Rege”, iar nu răzvrătitor al maselor împotriva romanilor, şi „să-L primim ca pe Împăratul” prin excelenţă, Care a zis: ”Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta” (In. 18, 36)”.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfinţia sa a săvârşit şi slujba Parastasului pentru Părintele Protosinghel Visarion, duhovnicul Mănăstirii Clocociov, la împlinirea a 14 ani de la trecerea lui la cele veşnice.