Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în biserica Parohiei Comanca

  • 12/12/2013

Duminică, 8 decembrie, Preasfințitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Comanca, com. Deveselu.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit evanghelia zilei, în care s-a istorisit tămăduirea femeii gârbove într-o zi sâmbătă: „Păcatul mai marelui sinagogii, dincolo de invidia şi răutatea pe care le-a resimţit în faţa puterii Domnului, este formalismul proverbial de acum pentru poporul ales oarecând. Era expresia încăpăţânării de a rămâne în slujba Lui, în pofida neputinţei de a-L mai iubi atât pe El, cât şi pe aproapele, căci lipsa iubirii aduce fie necredinţă, fie formalism. Este foarte interesant cum neiubirea se întoarce împotriva credinţei, sau, altfel spus, cum lipsa iubirii afectează credinţa cea dreaptă.

Să nu fim neînţelepţi! Păcatul formalismului, cel al ipocriziei, al pizmei şi al răutăţii ne pândesc deopotrivă şi pe noi! Căci, de câte ori nu ne-am surprins şi noi a fi formalistul, ipocritul, invidiosul ori mâniosul din evanghelia de astăzi? Să luăm aminte, însă, că toate acestea, de vreme ce l-au aruncat în izolare şi ridicol pe mai marele sinagogii, nu ne vor putea aduce nici nouă decât aceeaşi dureroasă şi amară ruşine.Să ne deprindem a-l iubi pe aproapele mai înainte de a-l judeca ori a-l dispreţui, bine ştiind că în fiecare din cei din jurul nostru se poate ascunde un fiu sau o „fiică a lui Avraam”. Să punem iubirea lui Dumnezeu mai presus de orice faptă bună, şi ne va pune şi El pe noi mai presus de orice! Să ne iubim aproapele şi să-l slujim cu dragoste, şi atunci „plata noastră multă va fi în ceruri” (Mt. 5, 12).”

La final, pentru ajutorul acordat bisericii, Preasfinţitul Sebastian a acordat Distincţie de Vrednicie D-lui Primar Ion Aliman al comunei Deveselu.