Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în biserica „Sf. Mare Mucenic Mina” din Slatina

Liturghie arhierească în biserica „Sf. Mare Mucenic Mina” din Slatina

  • 15/11/2013

Luni, 11 noiembrie, Preasfințitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie la hramul bisericii „Sf. M. Mc. Mina” din Mun. Slatina, hirotonind preot pe diac. Daniel Stoica, pe seama Paraclisului Episcopal.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a istorisit viaţa Sf. Mc. Mina, care se arată grabnic ajutător celor nedreptăţiţi în procese şi celor ce au pierdut ceva sau au fost păgubiţi.

Sfântul Mina era egiptean de origine şi a trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Sfântul făcea parte din armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, el a părăsit armata şi s-a retras în pustie, dedicându-se vieţii ascetice. În anul 304, fiind prezent în Cotyaeum, la celebrarea unei sărbători păgâne, mărturiseşte fără ezitare că este creştin. Pentru aceasta este luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credinţa în Hristos, a fost torturat şi bătut cu vine de bou, iar într-un final i s-au tăiat mâinile şi picioarele, apoi capul.