Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Brebeni

Liturghie arhierească în Parohia Brebeni

  • 10/09/2016

Duminică, 4 septembrie, PS Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Brebeni, hirotonind preot pe diaconul Lucan Dumitru Daniel și diacon pe tânărul teolog Dumitru Marius Cristian.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit evanghelia zilei, în care a fost redată Pilda datornicului nemilostiv: „Sunt puse în evanghelia de astăzi în cumpănă, deopotrivă, relaţia noastră cu Dumnezeu şi relaţia cu aproapele. Să urmăm exemplul bunătăţii Stăpânului iertător, pentru că aceasta va să zică adevăratul Creştinism, nu simple declaraţii de felul: „suntem” creştini, „credem” în Dumnezeu, „cunoaştem” una sau alta despre El etc… Adevăratul Creştinism presupune mult mai mult! Este greu, dar este absolut obligatoriu să-i iert pe cei din jurul meu, altfel nu am ce căuta în Împărăţia Cerurilor! De ce? Simplu! Pentru că rămân cu acest rău în inimă, lipsit de milă şi de iertare. Şi vă întreb: are ce căuta un astfel de om în „sânul lui Avraam”, adică în Împărăţia lui Dumnezeu? Ce să caute răutatea împreună cu bunătatea în acelaşi loc? Cum să se împace şi să fie armonie între bine şi rău?

Haideţi să ne împăcăm cu cei din jurul nostru, pentru ca în dragoste şi armonie să putem beneficia şi noi de dragostea şi iertarea lui Dumnezeu, căci El este gata oricând să ne ierte cei „zece mii de talanţi”. Mult! Cât datoria unei ţări, probabil, erau aceşti zece mii de talanţi! Şi a fost gata Dumnezeu să-i ierte pe toţi! De ce? Pentru că, îngenunchind datornicul în faţa stăpânului său, i-a cerut: „Doamne, îngăduieşte-mă şi-ţi voi plăti ţie tot”. Iată cum ar trebui să ne plătim şi noi datoria faţă de Stăpânul nostru: cerându-I păsuire pentru a ne regla datoriile cu cei de lângă noi — iertându-i, la rândul nostru, pe cei ce ne-au greşit nouă — creând armonie şi bunătate în jurul nostru, şi Dumnezeu, pentru aceasta, ne va răsplăti cu aceeaşi armonie şi bunătate”.