Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Călinești-Prisaca

  • 01/02/2016

Duminică, 31 ianuarie, Preasfințitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, filie a Parohiei Călinești-Prisaca, din satul Călinești, comuna Mischii.

În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a XXXII-a după Rusalii, a lui Zaheu vameșul: „Hristos ne pune astăzi, în faţa ochilor noştri sufleteşti, un model. Vrem modele de vieţuire? Nu ştim pe ce cale să o luăm şi orbecăim prin iţele încurcate ale lumii acesteia? Nu ştim care anume lucru este virtute şi care este păcat? Care este valoare şi merită cucerită, şi care este nonvaloare şi nu merită osteneala? Iată „modelul” ― Zaheu ― care nu ezită nicio clipă! Nu pierde vremea lamentându-se zadarnic, ci îşi asumă cu „vitejie” viaţa în Hristos, convins fiind că a întâlnit în sfârşit adevăratul Model care merită urmat.

Iată modelul, vrea să ne spună evanghelia de astăzi! Faceţi ca el! Dacă staţi în cumpănă, neştiind încotro să o apucaţi, iată provocarea: urmaţi-i lui! Haideţi să terminăm, aşadar, cu ceea ce este urât, murdar şi corupt în fiinţa noastră şi să îmbrăţişăm pe Hristos, având curaj să-L privim în ochi aşa cum L-a privit Zaheu. Să-L primim şi noi în casa sufletelor noastre, pentru a ne putea privi şi provoca şi pe noi la „convertirea” întru El”.