Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Curtișoara

Liturghie arhierească în Parohia Curtișoara

  • 26/07/2019

Duminică 21 iulie, Preasfințitul Episcop Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Curtișoara, hirotonind întru preot pe diaconul Ionuț-Gabriel Frăsineanu, pe seama Parohiei Pîrșcoveni.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit evanghelia zilei, subliniind caracterul universal al propovăduirii Mântuitorului Hristos: „La prima vedere, misiunea Mântuitorului în ținutul Gadarei ar putea părea un eșec. Suntem obișnuiți să-L vedem pe Hristos predicând pretutindeni, învățând mulțimile care în general Îl ascultau, admirându-I învățătura și puterea nemaiîntâlnită. Iată, însă, că astăzi se întâmplă cu totul altceva!… Iisus Hristos, în loc să fie admirat și ovaționat pentru minunea săvârșită, este poftit politicos să plece din ținutul Gadara!

Ce anume s-a întâmplat, este lesne de înțeles: locuitorii Gadarei au prețuit mai mult paguba provocată − pierderea animalelor − decât minunea săvârșită de Hristos asupra celor doi demonizați. Orbiți de faptul că au rămas fără porci, nu au mai putut vedea puterea lui Dumnezeu prin care cei doi, oameni ca și ei, au fost vindecați.

Uneori, s-ar putea să ni se pară și nouă, așa după cum li s-a părut și gadarenilor astăzi, că Domnul este incomod sau greu de suportat; că nu ne place sau că ne provoacă pagubă, după cum le-a provocat și gadarenilor… Însă noi să nu procedăm ca aceia, poftindu-L pe Hristos afară din viața noastră, pentru că nu ne convine învățătura Lui, pentru că nu ne place că ne pune la metanii, la post, la rugăciune, la milostenie și alte fapte nu tocmai lesne de înfăptuit, în loc să facem ceea ce ne stă nouă la îndemână…

Evanghelia de astăzi ne arată că trebuie să-L primim pe Dumnezeu să stăpânească ființa noastră, chiar dacă acest lucru presupune luptă și efort duhovnicesc. Să-L acceptăm și să-L iubim, bine știind că celui ce iubește nimic nu i se pare greu. Numai așa povara Lui nu ne va mai părea grea. Cine va ajunge să cunoască taina iubirii Sale și a aproapelui, nu numai că nu va mai putea trăi în veci fără El, dar îi va și părea jugul Lui bun și povara Lui ușoară (Mt. 11, 30). Altfel, cine va voi să-și cruțe viața, adică să și-o menajeze și să nu I-o jertfească Lui, și-o va pierde (Mt. 10, 39)”.