Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Fărcașele de Jos

Liturghie arhierească în Parohia Fărcașele de Jos

  • 28/03/2017

Duminică, 26 martie, Preasfințitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a parohiei Fărcașele de Jos.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a IV-a din post, a Vindecării fiului demonizat: „Fiecare avem de scos mici demoni din noi, pentru că fiecare gând murdar, fiecare cuvânt urât, fiecare faptă rea, fiecare lucru neîngăduit de Dumnezeu constituie mici demoni care se sălășluiesc în noi. Și iată, Mântuitorul ne arată astăzi cum putem scăpa de aceste rele pentru totdeauna: prin post și rugăciune. Acestea, însă, nu limitate la sensul lor strict, ci în sensul lor larg și complet. Acestea sunt mijloacele prin care putem scoate din noi înșine proprii demoni care ne chinuiesc!

Postul nu este doar de bucate, ci și de păcate, căci căderea primilor oameni în rai nu a fost numai mâncare, ci și neascultare, iar neascultarea de Dumnezeu este călcare a postului. Neînfrânarea și călcarea poruncilor lui Dumnezeu constituie nepostire, pentru că postul este și reprimarea dorințelor noastre neîngăduite. Adam și Eva nu au putut în rai să se abțină de la călcarea poruncii și nu au postit. Această dimensiune a postului cred că a fost vizată astăzi de Domnul, și anume că, dincolo de abținerea de la bucate, este necesară și abținerea de la păcate. Acesta este postul cel adevărat!

Ce este rugăciunea? Este comunicarea și comuniunea omului cu Dumnezeu. Și nu este vorba numai de scurtul program de dimineața și de seara, ci, adevărata rugăciune este gândul îndreptat permanent către Dumnezeu, convorbirea și comuniunea neîntreruptă cu El, raportându-ne în fiecare clipă a vieții noastre, pe cât putem, la Dumnezeu și voia Sa. Toate gândurile noastre, toate faptele, hotărârile, toate cuvintele noastre să le raportăm la El!”.