Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Grozăveşti

Liturghie arhierească în Parohia Grozăveşti

  • 08/04/2015

Duminică, 4 aprilie, la Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfinţitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Grozăveşti, com. Drăghiceni.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a explicat importanţa acestui praznic: „Din sărbătoarea Floriilor înţelegem că trebuie să ne bucurăm, chiar dacă bucuria ierusalimitenilor din vremea aceea era una străină de adevăr. Şi mai înţelegem că nu avem voie să fim atât de schimbători şi inconsecvenţi, precum contemporanii şi conaţionalii lui Hristos, care astăzi l-au ovaţionat, pentru ca peste doar câteva zile să se facă părtaşi crimei abominabile cu acelaşi entuziasm, strigând: „Răstigneşte-L! Răstigneşte-L, Pilate, pentru că ne-a înşelat!” Înţelegem să-L primim pe Hristos cu bucurie în inimile şi în viaţa noastră şi ca, odată primit, să-L păstrăm, iar nu să-L trădăm ca Iuda (Mt. 26, 25 şi 47), ori să ne lepădăm de Dânsul ca Petru (Lc. 22, 54-62), nici să-L părăsim ca toţi cei care Îl slujiseră până atunci, dar L-au lăsat singur în faţa morţii. Să păstrăm în suflet această bucurie a zilei de astăzi şi să-L primim pe Hristos „ca pe Împăratul” prin excelenţă, Care a zis: „Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta” (In. 18, 36).

Să parcurgem săptămâna care ne stă înainte, a Patimilor, desolidarizându-ne de toţi aceia care nu L-au înţeles şi nu Îl înţeleg nici astăzi aşa cum se cuvine pe Hristos! Pentru aceia şi pentru aceştia din urmă degeaba a predicat El trei ani şi jumătate; degeaba S-a revelat şi a săvârşit minuni nemaiauzite şi neînchipuite, pentru că tot nu L-au înţeles şi nu Îl înţeleg; I-au cerut peste doar câteva zile moartea, cu acelaşi entuziasm cu care au fluturat astăzi ramuri de finic şi I-au adresat „osanale”. Să-L primim, să-L păstrăm şi să-L cinstim pe Hristos ca pe un Împărat al sufletelor noastre şi să ne pregătim pentru a întâmpina aşa cum se cuvine Sfânta Înviere”.

La final, pentru sprijinul arătat bisericii, Preasfinţia Sa a acordat Distincţia de vrednicie dlui Primar Viorel Şoancă, fam. Gheorghe şi Anişoara Marin şi dlui Ovidiu-Florin Filip.