Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Iancu Jianu II

  • 03/07/2013

În ziua de 30 iunie, la Duminica Tuturor Sfinţilor, Preasfinţitul Părinte Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” a Parohiei Iancu Jianu II, hirotonind preot pe diac. Borza Stelian, pe seama Paraclisului Episcopal „Sfânta Treime” din Slatina, şi diacon pe tânărul teolog Florin-Adrian Rădulescu.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a explicat semnificaţia termenilor de sfinţi şi sfinţenie: „S-ar putea ca sfinţii să ni se pară prea îndepărtaţi de viaţa noastră cotidiană, a oamenilor de astăzi, iar sfinţenia lor o vocaţie prea străină de noi, prea specială sau prea rezervată doar anumitor persoane, în timp ce Dumnezeu ne spune foarte clar „că scris este: fiţi sfinţi, pentru că Eu sunt Sfânt” (1 Petru 1, 16). Şi când a zis „fiţi sfinţi!”, nu S-a adresat doar ucenicilor Săi, sau doar celor care aveau să devină prooroci, mărturisitori, mucenici, ierarhi sau cuvioşi, ci S-a adresat tuturor, pentru că nu există o Biblie a acestor categorii de sfinţi şi alta a noastră.

Sfinţenia este o vocaţie a noastră, a tuturor, indiferent de rasă, de neam, de pregătirea intelectuală, de poziţia socială, ori de activitatea pe care o desfăşurăm fiecare în societate şi din care ne câştigăm pâinea cea de toate zilele. Cu toţii suntem chemaţi la sfinţenie”.

În după-amiaza aceleiaşi zile, la orele 1600, Preasfinţia Sa a săvârşit botezul pruncului Mircea-Damian, fiul preotului Daniel-Nicuşor Preda de la Parohia Osica de Sus II.