Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Mărunţei

  • 18/02/2013

Duminică, 17 februarie, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sfânta Parascheva” din Parohia Mărunţei.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa Evanghelică, arătând cele trei lucruri esenţiale pe care trebuie să le râvnim şi noi de la femeia canaaneancă: credinţa, stăruinţa şi înţelepciunea ei, cu care până la urmă L-a cucerit şi pe Domnul.  Iar dintre cele trei trebuie să luăm aminte la stăruinţa ei: „Ce face femeia de astăzi? Ea insistă. Nici gând să se simtă jignită! Ea nu ştie ce este acela orgoliu, căci iubirea jertfelnică alungă orgoliul. Ea o ţine una şi bună: «Doamne, Te rog să mă ajuţi! Ştiu că poţi, pentru că eşti Mesia, Te rog să mă ajuţi!» Şi insistenţa şi stăruinţa ei L-au determinat pe Hristos să-i împlinească rugăciunea în faţa tuturor, chiar dacă nu era din neamul ales al lui Israel.

Din evanghelia de astăzi învăţăm, aşadar, cum să ne comportăm faţă de Dumnezeu. Înţelegem că nu avem voie să ne supărăm pe El atunci când nu ne ascultă sau întârzie să ne împlinească cererea, ci doar să insistăm. Nu avem voie să ne simţim jigniţi de faptul că El pare a nu ne auzi. Noi doar să stăruim! Nu m-a ascultat astăzi? Voi înteţi rugăciunea şi mă voi ruga şi mâine, şi poimâine ş.a.m.d., pentru că s-ar putea ca Dumnezeu să dorească să ne încerce credinţa, aşa cum a încercat-o şi pe a canaaneiencii astăzi. Iar dacă nu ne ascultă o rugăciune, ştie El de ce nu ne-o ascultă. El e mai deştept, mai întelept decât noi! Dumnezeu ştie dacă ne este de folos ceea ce cerem sau nu, pentru că s-ar putea să cerem de multe ori în rugăciunile noastre lucruri mai puţin bune. Cer unii să se întâmple rău apropiaţilor care i-au deranjat cu ceva. Cum să se pună Dumnezeu cu noi sau să se coboare la mintea noastră?! Noi avem datoria să fim ca femeia cananeancă de astăzi, să ne rugăm cu credinţă şi să stăruim în rugăciunea şi în credinţa noastră”.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a vizitat şi biserica Parohiei Bălăneşti.