Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Mihăeştii de Jos

  • 23/05/2014

Duminică, 18 mai, Preasfinţitul Episcop Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Mihăeştii de Jos, com. Mihăeşti.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica Samarinencei: „Din evanghelia aceasta învăţăm că Dumnezeu nu este doar al iudeilor, sau doar al elinilor, al ruşilor ş.a.m.d. (Col. 3, 11), ci al întregului neam omenesc, noi toţi fiind fraţi prin Adam. Dacă în Vechiul Testament a existat un anume popor ales, aceasta s-a făcut în vederea pregătirii venirii lui Mesia, pentru ca apoi „Israelul cel nou” să fie şi „întreg” şi „total”, prin alegerea şi a samarinenilor păgâni şi a tuturor neamurilor.

Mai înţelegem că învăţătura lui Hristos, pe cât este de nouă, pe atât este de „vie”, adică mântuitoare, iar compararea ei cu „apa” nu vrea să sublinieze altceva decât indispensabilitatea ei. Dacă unii au găsit-o „otrăvită” sau „ridicolă”, este pentru că nu au abordat-o ca samarineanca de astăzi care, deşi trăia în acelaşi „întuneric”, a putut afla totuşi „lumina lui Hristos”, lumină pe care a împărtăşit-o apoi şi celorlalţi ― „Fotini” în limba greacă însemnând „luminătoarea” sau „Luminiţa”.

Totodată, de vreme ce am înţeles că avem de-a face cu un alt Dumnezeu decât cel al mentalităţilor învechite şi separatiste, trebuie să acceptăm şi o închinare pe măsură: „Duh este Dumnezeu, şi cei ce I se închină, trebuie să I se închine în duh şi în adevăr (…) că şi Tatăl astfel de închinători Îşi doreşte” (In. 4, 23-24). De vreme ce El este adevărul, numai prin El şi Lui trebuie să ne închinăm, potrivit învăţăturii Sale „vii” şi mântuitoare”.