Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Perieţi

Liturghie arhierească în Parohia Perieţi

  • 09/01/2015

Miercuri, 7 ianuarie, Preasfinţitul Episcop Sebastian, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Perieţi.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a istorisit viaţa Sfântului Ioan Botezătorul, subliniind două aspecte de maximă importanţă: „În primul rând, Sfântul Ioan Botezătorul este un exemplu de învăţător, mai cu seamă pentru noi, slujitorii Bisericii; un exemplu de învăţător şi de predicator curajos, care nu căuta la faţa oamenilor şi se adresa tuturor necăutând la funcţia lor, la haina lor, la importanţa lor trecătoare. Sfântul Ioan trecea dincolo de interfaţa aceasta a oamenilor şi pătrundea direct în sufletul lor şi vedea pe fiecare aşa cum era. Pentru aceasta, ori de câte ori era nevoie, el înfingea pumnalul cuvântului său fără să ţină cont de importanţa celor pe care îi avea în faţă. De aceea, el este un exemplu pentru noi cei care, adeseori, în faţa mai-marilor lumii ne intimidăm şi ne complexăm, uitând că Dumnezeu este adevăratul Stăpân al tuturor.

Un al doilea aspect − legat de toate sărbătorile creştine, şi nu doar de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul − este acela al cinstirii şi al sărbătoririi sfinţilor: Noi toţi trebuie să fim iubitori ai Dumnezeului celui viu şi slujitori ai Săi. Să-L iubim pe Dumnezeu, pe Maica Domnului şi pe sfinţii Lui şi să-i cinstim după cuviinţă, pentru că în ziua de azi unii înţeleg să-i cinstească doar cu mâncare, băutură şi distracţie până după miezul nopţii. Aşa îl cinstesc unii acum pe Sfântul Ioan Botezătorul, lucruri care nu au nimic în comun cu viaţa proorocului pustnic.

Vreţi să-i cinstiţi pe sfinţii cărora le purtaţi numele? Veniţi la biserică, la Sfânta Liturghie, şi vă rugaţi lor! Postiţi şi apoi împărtăşiţi-vă în ziua Sfântului pe care-l aveţi ocrotitor, şi numai după aceea mergeţi şi vă bucuraţi împreună cu cei dragi, dar cu măsură, pentru că sfinţii nu se îmbătau, nu se îmbuibau şi nu dansau. Aşa au ajuns în calendar: petrecând viaţă curată, aleasă şi sfântă. Numai aşa putem să le aducem cinstire, trăind după cum ne-au arătat ei. Altfel, nu îi sărbătorim pe sfinţi, mâncând, bând şi distrându-ne, ci ne sărbătorim pe noi înşine”.