Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Strejești I

  • 11/12/2018

Duminică, 9 decembrie, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Strejești I, com. Grădinari.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit Evanghelia a XXVII-a după Rusalii: „Păcatele formalismului, ipocriziei, pizmei și răutății ne pândesc deopotrivă și pe noi! De câte ori nu ne-am surprins și noi a fi formalistul, ipocritul, invidiosul ori mâniosul din evanghelia de astăzi? Să luăm aminte, însă, că toate acestea, de vreme ce l-au aruncat în izolare și ridicol pe mai marele sinagogii, nu ne vor putea aduce nici nouă decât aceeași dureroasă și amară rușine. Atitudini de complex față de cel mai bun decât noi, ori de mimat creștinismul − de vreme ce nu îl iubim cu adevărat −, de mânie, ca replică a neputinței și nimicniciei noastre, precum și de invidie, în locul competiției constructive, sunt tot atâtea expresii ale asemănării noastre cu cel înfierat în evanghelia de astăzi.

Să ne deprindem a-l iubi pe aproapele, mai înainte de a-l judeca ori a-l disprețui, bine știind că în fiecare din cei din jurul nostru se poate ascunde un fiu sau o fiică a lui Avraam. Să punem iubirea lui Dumnezeu mai presus de orice faptă bună, și ne va pune și El pe noi mai presus de orice! Să ne iubim aproapele și să-l slujim cu dragoste, și atunci „plata noastră multă va fi în ceruri”.