Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în Parohia Vitănești

  • 09/01/2016

Joi, 7 ianuarie, Preasfinţitul Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în  biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Vitănești, din comuna Sârbi Măgura.

În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţia Sa a istorisit viaţa Sfântului Ioan Botezătorul şi a menţionat două aspecte foarte importante pentru această sărbătoare. În primul rând, „Sfântul Ioan Botezătorul este un exemplu de învăţător, mai cu seamă pentru noi, slujitorii Bisericii. Un exemplu de învăţător şi de predicator cu curaj, care nu căuta la faţa oamenilor şi se adresa tuturor temerar, indiferent de funcţia, haina ori importanţa lor trecătoare. Sfântul Ioan trecea dincolo de interfaţa aceasta trupească şi materială a oamenilor şi pătrundea direct în sufletul lor; vedea pe fiecare aşa cum era el. De aceea, el înfigea pumnalul cuvântului său fără să ţină cont de statutul celor de faţă. El este un exemplu pentru noi, care adeseori, în faţa mai-marilor lumii, acţionăm cu timiditate şi complex, uitând că Dumnezeu este adevăratul Stăpân al tuturor”.

Un al doilea aspect − legat de toate sărbătorile creştine, nu doar de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul − este acela al cinstirii şi al sărbătoririi sfinţilor: „Noi toţi trebuie să fim iubitori ai Dumnezeului celui viu. Să-L iubim pe Dumnezeu, pe Maica Domnului şi pe sfinţii Lui şi să-i cinstim cu evlavie, nu cu mâncare, cu băutură şi cu distracţie până după miezul nopţii. Acest fel de „sărbătorire” nu are nimic comun cu viaţa Sfântului Ioan Botezătorul. Vreţi să-i cinstiţi pe Sfinţii cărora le purtaţi numele? Veniţi la biserică la Sfânta Liturghie şi vă rugaţi lor. Postiţi o zi, două şi împărtăşiţi-vă în ziua sfântului pe care-l aveţi ocrotitor. Apoi, mergeţi şi vă bucuraţi împreună cu cei dragi, dar cu măsură sfântă, pentru că sfinţii nu petreceau cu mâncare, băutură şi distracţii. Să le aducem cinste sfinţilor trăind asemenea lor, căci altfel nu-i cinstim pe ei, ci pe noi înşine!”