Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească în sobor și sinod mitropolitan la Mănăstirea Lainici din județul Gorj

  • 08/05/2024

Liturghie arhierească în sobor și sinod mitropolitan la Mănăstirea Lainici din județul Gorj

În a treia zi de Paști, Preasfințitul Părinte SEBASTIAN, Episcopul Slatinei și Romanaților, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lainici, cu ocazia prăznuirii Sfântului Cuvios Irodion, în fruntea soborului de slujitori aflându-se Înaltpreasfințitul Părinte IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. În cadrul slujbei, a avut loc o hirotonie în treapta diaconiei, iar la final, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Irineu, câteva parohii au primit părticele din moaștele Sfântului Irodion. 

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a evidențiat viața aleasă a Sfântului Cuvios Iorodion, starețul Mănăstirii Lainci, și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să-l cinstească și să-l cheme mereu în rugăciuni: „Sf. Irodion este sfânt purtător de lumină, luceafăr al Olteniei. Strălucitor de slavă cerească pentru că el cu adevărat s-a învredncit să primească și să rămână în această lumină. Evanghelia care se citește mereu la sfinții cuvioși, de la Sf. Ev. Luca, ne pun înainte Fericirile, rostite de Mântuitorul Hristos înaintea Sfinților Apostoli și a celor care Îl urmau. Aceste Fericiri sunt un program de lucru, adică ce trebuie să facem noi ca să dobândim Împărăția lui Dumnezeu. Aceste Fericiri sunt o regulă de credință și ascetică pe care călugărul trebuie să le îndeplinească, adică să le lucreze. Viața călugărească este o permanentă nevoință. Deși Fericirile sunt adresate tuturor, în mod special cei din mănăstiri trebuie să trăiască în fiecare zi în acord cu ele. Ținta sfinților și a noastră este dobândirea harului Duhului Sfânt. Așadar, părintele și sfântul nostru, Irodion, și-a curățit inima și și-a făcut-o sălaș al lui Dumnezeu, așa cum spune Mântuitorului: Fericiți cei curați cu inima că aceia vor vedea pe Dumnezeu”.

După Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc Sinodul Mitropolitan la care au participat toți membrii ierarhi. Pe ordinea de zi, principala temă a fost analizarea pregătirii evenimentelor dedicate canonizării sfinților cuvioși din Oltenia: Cuv. Visarion Toia de la Lainici, Cuv. Gherasim Iscu de la Tismana și Cuv. Ioan, întâiul stareț al Mănăstirii Hurezi.

Sursa text & foto: Mitropolia Olteniei