Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească la catedrala din Caracal

Liturghie arhierească la catedrala din Caracal

  • 07/03/2017

Sâmbătă 4 martie, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba parastasului la catedrala din Caracal.

La final, Preasfinția Sa a explicat importanța zilei, numită  Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor, în care sunt pomeniți cei trecuți la Domnul: „Această sâmbătă are un rol cu totul special, ea încheind prima săptămână a Postului Mare, una de asceză și nevoință duhovnicească, tot astăzi săvârșindu-se pentru prima dată în perioada Păresimilor Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Închinată Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, sâmbătă aceasta face amintire de o minune a mucenicului, care a avut loc în timpul domniei Împăratului Iulian Apostatul. În prima săptămână a Postului Mare, împăratul Iulian Apostatul a dat ordin guvernatorului de Constantinopol să stropească toate alimentele din piețe cu sângele jertfit idolilor, ca astfel să-i oblige pe creștini să întrerupă postul și să consume jertfele aduse idolilor. Însă, Sfântul Teodor Tiron a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie şi i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

În această zi, precum în toate sâmbetele în care se face pomenirea celor adormiți și se aduc jertfe pentru sufletele acestora, Biserica arată grija față de toți cei care au plecat la Domnul, rânduindu-le cântări speciale”.

Tot cu acest prilej, pentru implicarea activă în viața Bisericii, Preasfinția Sa a acordat Diploma de ctitor dlui dir. Marian Doldurea.