Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească la catedrala din Caracal

Liturghie arhierească la catedrala din Caracal

  • 05/08/2019

Duminică, 5 august, la catedrala din Caracal, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie, cu slujba parastasului pentru Alexandra Măceșeanu și rugăciuni speciale pentru toate tinerele răpite și căzute victime traficului de persoane.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a VII-a după Rusalii, subliniind „discreția” pe care Domnul o cere celor doi orbi vindecați: „Vedeți, nimeni să nu știe!”

„Nu este pentru prima oară când Hristos interzice difuzarea unei minuni pe care o săvârșește. A mai făcut-o și în cazul învierii fiicei lui Iair (Mc. 5, 43), și în cazul leprosului (Mc. 1, 44), și în mai multe alte împrejurări, aceasta fiind o practică permanentă a Sa.

Viața în Hristos nu are nimic comun nici cu „eroismul” lumii acesteia, nici cu mândria ori laudele și slava deșartă atât de prietene veacului nostru. Chiar dacă ar putea părea unora că mai multa facere de minuni a lui Hristos ar fi fost cea mai eficientă armă de a fi „cucerit” lumea și a o fi convins că are de-a face cu Dumnezeu, nu este așa. Credința este ea însăși o minune, iar viața în Dumnezeu nu este spectacol. Când veți vedea pe cineva pretinzând că este omul lui Dumnezeu, dar este ahtiat după publicitate și spectacol, dorind numaidecât să se afișeze cu darurile pe care le are, acela să știți că nu este de la Dumnezeu! Mântuitorul Hristos nu a făcut așa! Ba încă, atunci când tămăduia, datorită lacrimilor, insistențelor și credinței, avea grijă totdeauna să atenționeze pe cel vindecat: „Vezi, nimeni să nu afle despre aceasta” (Mc. 5, 43), ori „Nimănui să nu spui nimic.” (Mc. 1, 44)”.

În partea finală a cuvântării, Preasfinția Sa a făcut referire la cazul dispariției celor două tinere, Alexandra Măceșeanu și Luiza Melencu, victime ale tragediei de la Caracal, condamnând în termeni duri reacția autorităților în acest caz și deplângând drama persoanelor care cad victime traficului de carne vie.