Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească la catedrala episcopală

Liturghie arhierească la catedrala episcopală

  • 23/11/2016

Luni, 21 noiembrie, în ziua prăznuirii Intrării Maicii Domnului în biserică, Preasfințitul Părinte Sebastian, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la catedrala episcopală.

La final, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța acestei sărbători: „Noi nu putem cinsti pe Dumnezeu și să o disprețuim pe Maica Sa. Dintotdeauna am înțeles că, voind a dobândi ajutorul lui Dumnezeu, trebuie să ne rugăm în primul rând Maicii Sale ca să mijlocească la Fiul ei și astfel Hristos să ne ierte păcatele și să ne împlinească bunele noastre cereri. Fiecare dintre noi are câte ceva de cerut de la Dumnezeu, căci altfel nu ne-am fi găsit astăzi aici.

Precum la toate celelalte praznice închinate Maicii Domnului, Evanghelia rânduită astăzi spre citire este cea în care surorile lui Lazăr, Marta și Maria, slujeau lui Hristos în mod diferit: Marta se îndeletnicea cu cele materiale, iar Maria cu rugăciunea, aflându-se mereu în preajma lui Hristos și ascultându-I cuvintele.

În viață avem nevoie de Marta − pentru că suntem și trup, care trebuie hrănit, îngrijit, îmbrăcat, spălat etc. −, dar mai cu seamă avem nevoie de Maria, pentru că aceasta ne lipsește cel mai mult, adică rugăciunea și slujirea lui Dumnezeu. Să nu ne lăsăm pradă numai preocupărilor și lucrurilor Martei − lucruri trecătoare de altfel −, ci să punem la loc de mare cinste în viața și în ființa noastră dragostea pentru rugăciune și pentru slujire lui Dumnezeu”.