Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească la Catedrala episcopală

Liturghie arhierească la Catedrala episcopală

  • 21/06/2018

Duminică 17 iunie, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală, răspunsurile la strană fiind date de corala preoților din eparhie.

În cuvântul învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit evanghelia zilei, arătând că principala noastră preocupare nu trebuie să fie lucrurile materiale, ci Dumnezeu, Care Se vrea prezent permanent în sufletul și în preocupările noastre: „Ce vrea să ne spună această Evanghelie? Să nu ne intereseze deloc lucrurile lumești? Își propune ea, oare, să încurajeze lenea? Vrea ea să incite la cerșetorie pe cel care − deși ar putea munci și ar putea să-și câștige hrana și traiul său − preferă să primească în mod gratuit? Este oare evanghelia de astăzi un îndemn la nemuncă, la a sta și a aștepta să ne pice din cer toate lucrurile de care avem nevoie? Nici pe departe!… Nu se poate ca ea să contrazică pe Sfântul Apostol Pavel, care spune clar: dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce! (2 Tes. 3, 10). Dumnezeu, Care dorește să fim cinstiți și să ne câștigăm singuri pâinea, nu acceptă să câștigăm în mod necinstit hrana, îmbrăcămintea și celelalte lucruri atât de necesare.

Așadar, cum trebuie să înțelegem cuvintele: „nu duceți grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile”? Ei bine, cheia înțelesului acestor cuvinte ne-o dă însăși concluzia pericopei evanghelice: Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui, și toate celelalte vi se vor adăuga vouă. Nu vă îngrijiți de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei! (Mt. 6, 33-34).

Deci, înțelesul îndemnului Mântuitorului Hristos este acesta: nu vă îngrijorați peste măsură de toate aceste lucruri, de altfel necesare; acestea să nu pună stăpânire pe voi și pe sufletele voastre, în așa fel încât să nu mai puteți nici măcar zări, din vâltoarea lor, Împărăția lui Dumnezeu! Să nu vă lăsați robiți mâncării, băuturii, îmbrăcămintei sau grijilor de tot felul. În primul rând, să ne îngrijim a-I plăcea lui Dumnezeu”.