Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală

Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală

  • 06/07/2015

Duminică, 28 iunie, Preasfinţitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală, hirotonind diacon pe teologul Stoican Ioan şi preot pe diac. Cîrstea Ioan, pe seama parohiei Oltişoru din com. Găneasa.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit Evanghelia Duminicii a IV-a după Rusalii, în care este expusă vindecarea slugii sutaşului: „Impresionantă credinţa puternică şi deloc sofisticată a acestui militar păgân, care le-a dat o lecţie teribilă iudeilor astăzi. De aceea, să învăţăm de la el acestea:

– Să ne rugăm, pentru că este de folos şi primeşte Dumnezeu rugăciunea noastră de aici de la biserică, pentru cei care nu vin cu noi la rugăciune, dar pe care îi putem purta în minţile şi inimile noastre întocmai cum purta acest sutaş pe slujitorul său în inima şi în rugăciunea sa;

– Să luăm exemplu de credinţă, pe cât de simplă, pe atât de puternică, de la acest păgân care, necunoscând mai nimic despre Domnul, i-a intuit totuşi puterea, iar pentru faptul că a dovedit dragoste faţă de casa Sa, Dumnezeu i-a luminat duhul mai mult decât celor aleşi;

– Să căutăm la smerenia lui şi să nu ne lăsăm nicicând biruiţi de mândrie ori de prea buna părere despre noi înşine, de gândul că noi am fi gazde bune ale lui Hristos, în loc să ne vedem slăbiciunile şi nimicnicia noastră”.