Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală la praznicul Cincizecimii

  • 27/06/2016

Duminică, 19 iunie, la ziua Praznicului „Pogorârii Sfântului Duh”, PS Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” şi „Sf. Martiri Brâncoveni” din Mun. Slatina, hirotonind diacon pe tânărul teolog Rădulescu Flavius.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre momentul Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli şi despre formarea primei comunităţi creştine: “Dacă Biserica noastră are o zi onomastică, sărbătorită în Duminica Ortodoxiei, acum, la Duminica Cincizecimii (Rusaliile, cum se spune în tradiţia populară), este aniversarea ei, adică ziua ei de naştere, pentru că astăzi s-a născut Biserica noastră, prin cele 3000 de persoane adunate la un loc, într-un gând şi un cuget şi primind botezul prin Duhul Sfânt şi foc. Mai târziu, s-au adăugat, în zilele următoare, până la 5000 de suflete, iar după aceea, în continuare, creştinismul s-a răspândit pe întreg globul pământesc”.

Conform rânduielii, după Sfânta Liturghie a fost săvârşită şi slujba Vecerniei, numită “a plecării genunchilor”, care conţine şapte rugăciuni de invocare a Sfântului Duh, la final fiind binecuvântate frunze de nuc, care simbolizează limbile de foc coborâte peste Sfinţii Apostoli.