Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească la Mănăstirea Măinești

  • 28/06/2019


Luni, 24 iunie, în ziua prăznuirii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Episcop Sebastian a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Măinești din Balș.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a prezentat evenimentul nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, subliniind rolul pe care Înaintemergătorul l-a avut în pregătirea activității mesianice a Mântuitorului Hristos și felul cum Sfinții Părinți au rânduit această sărbătoare, îndemnând pe credincioși să se silească a dobândi Raiul pe care Mântuitorul Hristos l-a redeschis prin jertfa Sa: „După ce Domnul l-a lăudat pe Sfântul Ioan Botezătorul, spunând că este cel mai mare om născut din femeie, a adăugat: totuși, cel mai mic în Împărăția Cerurilor este mai mare decât el (Mt. 11, 11). Această afirmație a fost făcută ca o încurajare pentru noi, creștinii de astăzi. Iată ce cinste ne acordă nouă Mântuitorul Hristos urmare Întrupării Sale, pătimirii și mântuirii aduse pe pământ.

De curând am avut solstițiul de vară, când a fost ziua cea mai lungă din an. După acesta noaptea începe să crească, iar ziua să se micșoreze. Observați cum nașterea Sfântului Ioan s-a așezat aici, imediat după solstițiul de vară, și cum nașterea lui Hristos – Crăciunul – a fost rânduită imediat după solstițiul de iarnă, când ziua începe să crească, iar noaptea să se micșoreze. Se împlinește, astfel, cuvântul Sfântului Ioan Botezătorul, care a spus că: Acela (Hristos) trebuie să crească, iar eu să mă micșorez (In. 3, 30). Tot așa, Vechiul Testament scade în importanță, iar Legea cea Nouă, adusă de Soarele dreptății, vine să lumineze calea în lume”.