Episcopia Slatinei și Romanaților

Liturghie arhierească la Parohia Mănăstirea Albă

Liturghie arhierească la Parohia Mănăstirea Albă

  • 09/01/2012

Duminică 8 ianuarie, PS Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie la Parohia Mănăstirea Albă din com. Curtişoara, prilej cu care a hirotonit diacon pe tânărul teolog Cristian-Mirel Turmacu.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că „Mântuitorul Hristos şi-a început activitatea în lume cu aceleaşi cuvinte pe care Sfântul Ioan Botezătorul le adresa mulţimilor pe malul Iordanului: «Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor». La care Împărăţie se refereau, pentru că, iată, au trecut 2000 de ani de atunci?! Se refereau la Împărăţia lui Dumnezeu care trebuie să înceapă încă de pe pământ. Hristos nu a venit pentru împărăţia aceasta lumească, ci S-a întrupat ca să aducă cerul pe pământ. De aceea, toate lucrurile care nouă ni se par extrem de necesare, indispensabile, par la Dumnezeu atât de neimportante. De ce? Pentru că Dumnezeu le priveşte pe toate în perspectiva cerului.

Potrivit logicii noastre pământeşti, cel mai de preţ lucru pe care-l avem noi oamenii este, cu siguranţă, viaţa. Ştiţi însă ce preţuieşte Hristos cel mai mult la noi? A-ţi da viaţa! Înţelegeţi acum de ce Hristos, având de ales între viaţa de aici a Sfântului Ioan Botezătorul şi cealaltă, a ales-o pe cea de dincolo? Pentru că la El este mai de preţ să-ţi dai viaţa: fie închinându-ţi-o Lui „din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta” (Mc. 12, 29), fie jertfindu-ţi-o pentru aproapele: „mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi” (In. 15, 13). Iată că, alta este logica dumnezeirii şi alta este logica lui Dumnezeu!

Ce cuvânt mai concludent doriţi, decât Fericirile, pe care le cântăm la fiecare Sfântă Liturghie? Auziţi pe cine fericeşte Dumnezeu: pe cei săraci cu duhul, pe cei care plâng, pe cei nedreptăţiţi, pe ce prigoniţi pentru dreptate, pe cei ce flămânzesc şi însetoşează de dreptate ş.a. Aşadar, să înţelegem şi noi că trebuie să revenim la această logică dumnezeiască, chiar dacă trăim pe pământ”.

La final, Părintele Paroh Mirel Turmacu a înmânat Preasfinţitului Sebastian un Act Parohial de Recunoştinţă pentru sprijinul acordat parohiei.