Episcopia Slatinei și Romanaților

Moartea nu este cel mai mare rău

  • 20/10/2009

Moartea nu este cel mai mare rău

Duminică 18 octombrie, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a târnosit biserica parohiei Sf. Mc. Pantelimon din Slatina, hirotonind întru preot pe Diac. Adrian Turcu pe seama parohiei Petculeşti şi întru diacon pe teologul Mădălin Marian Vărzaru, inspector administrativ în cadrul Centrului Eparhial, pe seama parohiei Maica Domnului din Slatina.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre învierea fiului văduvei din Nain, tâlcuind cuvintele cheie din pericopa evenghelică şi arătând cum şi de această dată, ca şi în cazul învierii fiicei lui Iair sau la adormirea dreptului Lazăr, Hristos minimalizează moartea:

„Lucrul acesta [moartea], din păcate, îi sperie pe oameni cel mai mult. Parcă de nimic nu ne e frică mai mult în viaţa aceasta ca de moarte. Din nefericire, uneori ne e frică mai mult de moarte, decât de Dumnezeu. Mai degrabă fugim de moarte, decât de păcat. Hristos însă minimalizează şi banalizează moartea, înviindu-l pe tânăr ca şi cum l-ar fi trezit din somn, ca să ne încredinţeze că moartea nu este aşa cum credem noi – cel mai tragic lucru care ni se poate întâmpla. Moartea nu este cel mai mare rău! Mucenicii care şi-au dat viaţa pentru Hristos mergeau la moarte cu încredere şi curaj că Dumnezeu îi va învia. Nu vedeau în moarte, aşa cum vedem noi, de multe ori, cea mai mare tragedie de pe pământ. Hristos a banalizat astfel moartea, ca să ne arate cât de uşor se poate reveni din moarte la viaţă. Ce-a fost moartea pentru fiul văduvei din Nain? Ce-a fost moartea pentru fiica lui Iair? Ce-a fost moartea pentru dreptul Lazăr? Ce-a fost moartea pentru Hristos, Care „cu moartea pe moarte a călcat” căci, mergând în iad, a slobozit de acolo sufletele strămoşilor care vieţuiau aşteptând venirea Lui?…”

La sfârşitul slujbei, PS Sebastian a acordat Diploma de ctitior părintelui paroh Cătălin Bratu şi D-lui Dr. Ing. Liviu Marian Luca, iar Distincţia de Vrednicie: D-lui Dir. Costinel Bărbulescu, D-lui manager Simion Radu, D-lui Dir. Alexandru Neamţu, D-nei Ana Anghel, viceprimar al Slatinei şi D-lui Ioan Nedelea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt.

13 22 32 42 6 5 7 8