Episcopia Slatinei și Romanaților

Monument istoric readus la viață

  • 28/10/2019

Consiliul Judeţan Olt şi Episcopia Slatinei și Romanaților şi-au dat mâna pentru a readuce la viaţă „Casa Fântâneanu”. În urma restaurării, imobilul se va transforma în Centru Eparhial Social-Cultural, care va găzdui expoziţii de carte şi icoane, ateliere de pictură, conferinţe şi alte activități.


Construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, Casa Fântâneanu a fost inclusă, prin Ordinul Ministerului Culturii, în clasa monumentelor istorice de interes local.

Clădirea, aflată într-un stadiu avansat de degradare, își va recăpăta curând strălucirea de altădată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Consiliul Judeţean Olt a dat girul pentru proiectul „Restaurare, consolidare şi modernizare Casa Fântâneanu-Centrul Eparhial Social Cultural”, iar lucrările sunt în toi.

Reprezentanții Consiliului Județean doresc să dea viață acestui monument istoric, aici urmând să aibă loc o serie de activități cultural-educative.
Inițial, imobilul a funcționat de-a lungul timpului ca sediu de prefectură de județ iar, ulterior, chiar ca azil de bătrâni. După instalarea regimului comunist în România, din anul 1948, clădirea a fost naționalizată și a servit drept sediu pentru mai multe instituții județene.

După 1990, până în anul 1998, în aceasta casă a fost sediul Direcției Agricole Județene Olt. În prezent casa este nelocuită și până la începerea lucrărilor imobilul era degradat.

Sursa: Olttv.ro