Episcopia Slatinei și Romanaților

„Osana întru cei de sus, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”

  • 15/04/2009

„Osana întru cei de sus, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”

Duminică, 12 aprilie, la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), Preasfinţitul Părinte Sebastian a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Mânăstirea Clocociov din Slatina,  în cadrul căreia a hirotonit întru preot pe diac. Gheorghe Musteţea, pe seama parohiei Salcia.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte a tâlcuit slătinenilor semnificaţia acestui mare praznic, arătând că, în contrast cu osanalele rostite de cei ce L-au întâmpinat pe Mântuitorul la intrarea Sa în Ierusalim călare pe mânzul asinei, şi dincolo de fastul ce-l căpătase această venire a Sa în mijlocul lor, Iisus a rămas totuşi „trist şi singur”. „De ce? Pentru că ştia că bucuria aceasta va dura doar o zi, şi că apoi, aceiaşi oameni care L-au ovaţionat şi L-au primit ca pe un „rege”, îl vor părăsi unul câte unul şi-L vor lăsa singur în faţa morţii. Până şi ucenicii Lui, până şi Petru – căpetenia Apostolilor – şi acesta s-a lepădat cu jurământ că nu-L cunoaşte pe Hristos, pe care-L slujise trei ani şi jumătate. Domnul mai era trist şi pentru că ştia că aceste osanale, deşi Îi erau adresate Lui, sunt osanalele unor persoane care nu L-au înţeles”. La finalul cuvântului rostit, Preasfinţia sa a îndemnat credincioşii să se bucure de acest mare praznic şi să-L primească şi să-L păstreze pe Hristos în suflete tot timpul, cu aceeaşi bucurie.

După Sfânta Liturghie a avut loc slujba parastasului de şapte ani pentru Protos. Visarion Coman, duhovnicul ce a reuşit, cu iubire părintească neobosită, să povăţuiască numeroşi credincioşi din toată ţara, ce alergau la el ca la un liman de pace şi alinare duhovnicească.

14 22 32 42 52 61 71 81 91 112 121 131