Episcopia Slatinei și Romanaților

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Alexei al II-lea, a trecut la Domnul

  • 05/12/2008

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Alexei al II-lea, a trecut la Domnul

Patriarhul Moscovei, Alexei al II-lea, a trecut la cele veşnice în dimineaţa zilei de astăzi, 5 decembrie 2008. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, născut la Tallinn în anul 1929, l-a urmat pe fericitul întru adormire Patriarh Pimen I în scaunul Moscovei la data de 10 iunie 1990. Patriarhul Alexei al II-lea a adormit întru Domnul la reşedinţa sa de la Peredelkino de lângă capitala Rusiei.

Sanctitatea Sa Alexei al II-lea a fost cel de-al XVI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse. Patriarhul Alexei s-a născut la 23 februarie 1929 în oraşul Tallinn, Estonia, într-o familie de credincioşi ortodocşi.

Între anii 1947-1949, a urmat cursurile Seminarului Teologic din Sankt-Petersburg, iar, în anul 1953, a absolvit Academia Teologică din acelaşi oraş.
În anul 1950 a fost hirotonit preot la biserica din Johvi (Estonia), iar în 1957 părintele Alexei a fost numit paroh al catedralei Uspenski din Tartu şi protopop al regiunii Tartu.

În ziua de 3 martie 1959 a fost tuns în monahism la Lavra Sf. Treime (Serghiev-Posad), iar în anul 1961 a fost ales episcop de Tallinn şi locţiitor de Riga.

În anul 1961, episcopul Alexei a fost numit adjunct al Preşedintelui Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, iar în iunie 1964 a fost ridicat la rang de arhiepiscop, devenind şi membru permanent al Sfântului Sinod. În această calitate, a primit următoarele responsabilităţi:
– preşedintele Comisiei de învăţământ a Sfântului Sinod (1965 – 1986);
– membru al Comisiei pentru unitatea creştină şi relaţii bisericeşti a Sfântului Sinod ş.a.

În anul 1968, arhiepiscopul Alexei a fost ridicat la treapta de Mitropolit de Leningrad şi Novgorod şi locţiitor de Tallinn.

În ziua de 7 iunie 1990, a fost ales de Sinodul Local al Bisericii Ortodoxe Ruse ca Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii, ceremonia de întronizare având loc trei zile mai târziu.

Alte responsabilităţi:
– membru în Comitetul Central al Consiliului Mondial al Bisericilor (1961-1968);
– Membru al Comisiei „Credinţă şi Constituţie” (1964-1968);
– Preşedinte al Conferinţei Bisericilor Europene (1987-1992).
– Din 1972 a fost membru al comitetului mixt al Conferinţei Bisericilor Europene şi Conferinţa Episcopilor Catolic din Europa, etc.

Titluri şi distincţii:
– membru onorific al Academiilor Teologice din Moscova, Sankt Petersburg, Creta;
– doctor în teologie la Academia Teologică din Sankt Petersburg;
– doctor honoris causa al mai instituţii academice de teologie din lume (Debrecen, Praga, New-York, Belgrad, Tbilisi, etc.);
– membru al Academiei de ştiinţe din Federaţia Rusă;
– ordinul Sf. Andrei, cea mai înaltă distincţie a Federaţiei Ruse.

A trecut la cele veşnice în dimineaţa zilei de 5 decembrie 2008, la vârsta de 79 de ani.

SECTORUL RELAŢII BISERICEŞTI ŞI INTERRELIGIOASE AL PATRIARHIEI ROMÂNE

sursa: basilica.ro foto: orthphoto.net