Episcopia Slatinei și Romanaților

Pavecerniţa Mare la Catedrala din Corabia

  • 07/03/2014

Joi, 6 martie, Preasfinţitul Părinte Sebastian a săvârşit slujba Pavecerniţei Mari la Catedrala din Corabia.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre importanţa rugăciunii în viaţa noastră şi despre cum trebuie făcută rugăciunea, astfel încât Dumnezeu să ne asculte şi să ne împlinească cererile: „Pentru ca rugăciunile noastre să se împlinească trebuie să ştim trei lucruri: să învăţăm cum să ne rugăm, să învăţăm cât să ne rugăm şi să învăţăm că Dumnezeu nu ne împlineşte tot ce cerem.

Învăţând cum să ne rugăm, aflăm că trebuie să stăruim în rugăciune, să ne rugăm cu insistenţă, pentru că sunt unii care se roagă o dată şi apoi vor să li se împlinească cererea. E adevărat că Dumnezeu este bun, dar aşteaptă ca noi să insităm şi rugăciunea noastră să fie fierbinte. Trebuie să ne rugăm cu smerenie, cu umilinţă şi cu insistenţă.

Cât trebuie să ne rugăm? Toată viaţa. De multe ori, credinţa ne este încercată de Dumnezeu şi El aşteaptă să ne rugăm mult − mai multe zile la rând, sau mai multe luni, sau mai mulţi ani; chiar toată viaţa −, ca să ne ţină aproape de El şi să nu-L uităm. Sunt mulţi care, odată împlinită cererea lor, nu mulţumesc Domnului şi nici nu I se mai roagă.

În contextul acesta, trebuie să mai ştim un lucru: nu tot ceea ce noi cerem în rugăciunile noastre ne este de folos. Se întâmplă deseori să-I cerem lui Dumnezeu chiar şi răutăţi la adresa celorlalţi, însă Dumnezeu ştie tot ceea ce noi avem nevoie. Să avem, aşadar, şi această rezervă în minte atunci când vedem că nu ni se împlineşte vreo rugăciune. Nu cumva am cerut ceea ce nu trebuie!?…”