Episcopia Slatinei și Romanaților

Postirea fără iertare sau fără milostivire riscă să rămână simplă dietă

Postirea fără iertare sau fără milostivire riscă să rămână simplă dietă

  • 18/02/2010

Pe 14 februarie, în duminica lăsatului sec de brânză pentru Postul Sfintelor Paşti, numită şi duminica Izgonirii lui Adam din Rai, PS Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie la Mânăstirea Brâncoveni din Mun. Slatina.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, arătând cum aceasta descrie adevăratul post – cel deplin – şi nu doar pe cel trupesc; postul care presupune şi iubire şi iertarea aproapelui.

“Postirea fără iertare şi fără milostivire nu rămâne decât simplă dietă, cură de slăbire, economie la mâncare, detoxifiere a organismului sau pur şi simplu formalism, aşa cum am văzut, cu câteva duminici în urmă, la fariseul care “postea de două ori pe săptămână”, dar s-a întors acasă dispreţuit şi condamnat, spre deosebire de vameş, care probabil nu postise niciodată. Evanghelia de astăzi, rânduită de Sfinţii Părinţi la hotarul Postului Mare, nu vorbeşte despre trei lucruri diferite (iertare, post şi milostenie), ci despre unul singur: despre postul cel adevărat; acela care presupune şi iertare, dar şi milostenie sau iubire faţă de aproapele”.