Episcopia Slatinei și Romanaților

Proclamarea Canonizării Sfântului Irodion de la Lainici

Proclamarea Canonizării Sfântului Irodion de la Lainici

  • 03/05/2011

Biserica a nouă a Mănăstirii Lainici cu hramurile Izvorul Tămăduirii şi Sfântul Cuvios Irodion a fost sfinţită duminica, 1 mai, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor impresionant de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi şi în prezenţa a mii de credincioşi.

Apoi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lainici, pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii, împreună cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu Înaltpreasfințitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, cu Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, cu Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, cu Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, cu Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, cu Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, cu Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, cu Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, cu Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, cu Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, cu Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, cu Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, cu Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, cu Preasfinţitul Daniil, Episcop-locţiitor al Episcopiei Daciei Felix (Serbia), cu Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, cu Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, cu Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu Preasfințitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului şi cu Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, precum şi cu un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a peste 10 000 de credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a explicat care este semnificaţia duminicii a II-a după Sfintele Paşti: „Spre surprinderea tuturor Sfântul Apostol Toma nu a zis Cred Doamne că ai Înviat!, ceea ce înseamnă că nu doar a fost convins de Învierea lui Hristos, Sfântul Toma, ci deodată cu această credinţă că Hristos a Înviat, a mărturisit că Hristos este şi Domnul Vieţii”.

De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre importanţa cunoaşterii în Ortodoxie: „De aceea, mărturisirea lui Toma este mai mult decât convingerea sau credinţa că Hristos a Înviat şi atunci Mântuitorul spune: Ai crezut pentru că M-ai văzut. Fericiţi sunt cei care n-au văzut, dar au crezut”. Prin aceasta Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că există şi un alt mod de cunoaştere a Adevărului, decât cunoaşterea prin simţuri, prin atingere, prin vederea fizică, şi anume cunoaşterea prin vedere duhovnicească. Sfântul Apostol Pavel spune că: Cele văzute din lumea aceasta sunt trecătoare, iar cele nevăzute sunt veşnice. Deci, tot ceea ce este văzut cu ochii trupeşti este limitat sau trecător. Dumnezeu fiind nelimitat şi netrecător nu se vede cu ochii trupeşti, ci cu ochii credinţei, cu ochii duhovniceşti”, a mai spus Preafericirea Sa.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, a urmat proclamarea canonizării fostului stareţ al Mănăstirii Lainici, Cuviosul Irodion Ionescu. Momentul a fost marcat prin citirea Tomosului Sinodal de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului: „Dintotdeauna Sfânta Biserica Ortodoxă cinsteşte după cuviinţă oamenii plăcuţi lui Dumnezeu care au trăit viaţa pământească în sfinţenie şi evlavie şi care prin faptă şi prin cuvânt au adus folos duhovnicesc în sufletele celor credincioşi. Urmând tradiţiei sfinte a Bisericii Ortodoxe şi chemând în ajutor harul Preasfintei şi de Viaţă Făcătoarei şi Nedespărţitei Treimi hotărâm ca de acum înainte şi în veci stareţul Irodion de la Mănăstirea Lainici să fie numărat printre Sfinţii Bisericii în ceata cuvioşilor părinţi purtători de Dumnezeu şi să fie cinstit cu cântări de laudă, cu numele Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. Pentru pomenirea sa statornicim în Duhul Sfânt ziua de 3 mai a fiecărui an, numele lui să fie înscris în Sinaxar, în cărţile de cult, precum şi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române”.

Patriarhul României a acordat Crucea Patriarhală, părintelui arhimandrit Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei şi stareţul Mănăstirii Lainici, iar pentru noua biserică Preafericirea Sa a dăruit o cruce de binecuvântare şi un set de Sfinte Vase.

La final, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Irineu a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ierarhilor prezenţi la eveniment, precum şi tuturor credincioşilor care s-au implicat în construcţia bisericii şi în organizarea evenimentului.

„Prezenţa a numeroşi credincioşi, prezenţa a atâta lume, a călugărilor şi a călugăriţelor din Arhiepiscopia noastră şi de pretutindeni din ţară, aduc într-adevăr mulţumire lui Dumnezeu şi sentimentele cele mai alese faţă de Preafericirea Voastră şi de toţi membri Sfântului Sinod care în această zi sfântă de proclamare a canonizării Sfântului Irodion de la Lainici, Luceafărul Olteniei, noi cei de aici din Arhiepiscopia Craiovei şi din Mitropolia Olteniei, preoţii şi credincioşii, călugării şi călugăriţele din mănăstirile noastre aducem mulţumire Preamilostivului Dumnezeu că ne-a învrednicit pe noi să fim astăzi părtaşi la această sfântă sărbătoare”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o procesiune, în cadrul căreia racla cu moaştele Sfântului Irodion şi icoana canonizării au fost purtate şi aşezate în noua biserică.

sursa: Basilica.ro