Episcopia Slatinei și Romanaților

Resfinţirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Coteana

  • 11/09/2012

Duminică 9 septembrie, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Coteana I.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a subliniat multiplele înţelesuri ale Sfintei Cruci, insistând mai mult pe aspectul de jertfă: „Departe de relaxare, de tot ceea ce lumea ne oferă uneori cu uşurătate, viaţa în Hristos ne cheamă la jertfă, la cruce, la efort, la luptă. Una dintre aceste jertfe este postul. Tot jertfă este şi lacrima pe care o vărsăm în faţa sfintei icoane, atunci când ne plângem păcatele. Jertfă sunt şi faptele noastre de milostenie, atunci când ne lipsim pe noi înşine şi dăm văduvei, copiilor sărmani, bolnavilor şi tuturor celor care au nevoie de ajutorul nostru. Jertfă este şi lupta noastră cu noi înşine, ca să nu ne întinăm trupurile şi sufletele cu păcate, ci să le păstrăm cât mai curate. De altfel, acest exemplu ni l-a dat Însuşi Mântuitorul Hristos, întrucât, deşi era Dumnezeu, a ales jertfa, îmbrăţişând crucea, cu toată suferinţa, durerile, pălmuirile şi ruşinea, ca să ne aducă nouă tuturor mântuirea”.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru efortul depus la restaurarea bisericii Parohiei Coteana I, Preasfinţitul Sebastian a acordat rangul de Iconom Pr. Paroh Eugen-Ştefan Gheorghiţă, rangul de Sachelar Pr. Laurenţiu-Rareş Gheorghiţă, precum şi Distincţia de Vrednicie Dlui Dep. Gigel-Sorinel Ştirbu, Dlui Ec. Marin Gubandru şi Dlui Primar Ing. Victor Dima.